hirdetés
2023. február. 01., szerda - Ignác.
hirdetés

Hatósági ármaximuma lesz a halotthűtésnek – parlament elé került a törvénysaláta

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter pénteken benyújtotta az Országgyűlésnek az újabb egészségügyi salátatörvény javaslatát, amely a dolgozók visszamenőleges, illetve beépülő béremeléséről, továbbá több szociális ellátásról, köztük a táppénz elbírálásának egyszerűsödéséről, valamint az unió gyógyszerhamisítás elleni irányelvének átültetéséről is rendelkezik – írja az MTI.

Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló javaslat nagy részben a dolgozók anyagi, illetve munkakörülményeit szabályozza. Részletesen szabályozzák az egészségügyi dolgozók számára elrendelhető ügyeletek, túlmunkák, valamint készenlétek időtartamát és annak díjazását, továbbá rendelkezik a dolgozók "egészségügyi válsághelyzetben" történő kirendelésének szabályairól. Meghatározzák "a közalkalmazotti, valamint munkaviszonyban foglalkoztatott egészségügyi dolgozók, valamint a kormány által külön rendeletben meghatározott az egészségügyben - különösen nagy felelősséggel, illetve leterheltséggel járó munkakörben dolgozók számára a sajátos egészségügyi ágazati előmeneteli szabályokat. A javaslat mellékletei tartalmazzák az orvosok, illetve egészségügyi szakdolgozók bértábláit, illetve a januárig visszamenőleges, és beépülő béremelésük mértékét.  Ennek értelmében egy kezdő, a legalsó "A" kategóriába sorolt szakdolgozó bruttó havi bére minimum 93 ezer forint lehet. A melléklet táblázatában az eltöltött évek szerint tíz kategóriában állapították meg a béreket. A legmagasabb egészségügyi szakdolgozói fizetés bruttó 303 ezer forint lesz havonta. Az orvosi bértábla a kezdő orvosi fizetés minimumát havonta bruttó 195 323 forintban állapította meg. Egy másik táblázat az orvosi munkakörben dolgozók bérkiegészítését tartalmazza. Eszerint azok, akiknek havi bruttó bére eddig 350 ezer forint alatt volt, azoknak bruttó 65.820 forinttal, 350 ezer forint felett minden tízezer forintos sávban ötezer forinttal kevesebb béremelés jut az orvosoknak. A 450 ezer forinttal magasabb bruttó jövedelemmel rendelkezők béremelése pedig 10 ezer forint lesz.

A tervezet rögzíti azt is, hogy a gyógyászati ellátások körét, az árukhoz nyújtott támogatás alapját és mértékét, valamint a támogatott gyógyászati segédeszközök körét az egészségbiztosításért felelős miniszter az államháztartásért felelős miniszterrel egyetértésben rendeletben határozza meg. Előírja továbbá, hogy a holttest hűtésének naponkénti legmagasabb árát is rendeletben állapítsa meg a kormány.

A javaslat szerint a gyógyszerhamisítás elleni irányelvet legkésőbb 2013. január elsejéig kell átültetni. Ennek előírásai: az ellenőrzés megerősítése az unió külső határain, jó minőségű, nem hamisított gyógyszer-hatóanyagok gyártását biztosító követelményrendszer előírása, a lakossági távértékesítés (jellemzően az internetes gyógyszerforgalmazás) biztonságosságának növelése, továbbá szigorított szabályozás a gyógyszerellátási lánc résztvevőinek vonatkozásában.

A javaslat indoklása szerint több szociális eljárást is egyszerűsítenek, ezek a terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj, a táppénz, a gyermekápolási táppénz, valamint a baleseti táppénz igények benyújtása és elbírálása, valamint az üzemi balesethez kapcsolódó jogosultság érvényesítése.

Felhatalmazást kapna továbbá a kormány, hogy rendeletben kijelölje a betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi képviselőt foglalkoztató, az egészségügyi dokumentációt kezelő és a betegjogok érvényesülését elősegítő szervet. Szintén rendeletben határoznák meg az alapellátási vállalkozás körében betegellátást szolgáló eszközök beszerzéséhez nyújtható támogatás feltételeit és részletes szabályait, valamint a támogatásra jogosult alapellátási vállalkozások körét.

A törvény nagy része a július elsejei Semmelweis napon, vagyis az egészségügyi dolgozók munkaszüneti napján lépne hatályba.

(forrás: MTI)
hirdetés
hirdetés

Könyveink