hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Hatásos kezelés lehet 2-es típusú cukorbetegség ellen a TGF-béta-2 kezelés

Amerikai kutatók megfigyelték, hogy a zsírszövetek által testmozgást követően kibocsátott egyik transzformáló növekedési faktor (TGF-β-2) javítja a glükóztoleranciát és csökkenti a vér lipidkoncentrációját, így potenciálisan alkalmas lehet a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére.

A Joslin Diabetes Center kutatócsoportja a Nature Metabolism folyóiratban megjelent cikkében írta le, hogy a testmozgás hatására a zsírszövetek által kibocsátott egyik adipokin, a TGF-béta-2 hatásosan javítja a glükóztoleranciát, és csökkenti a vérzsírszintet.

A testmozgás hatásait molekuláris szinten kutató orvoscsoport már két éve felfigyelt arra, hogy a testmozgás drámai változásokat idéz elő a zsírszövet metabolizmusában. A „megmozgatott” zsírszövet olyan faktorokat bocsát a véráramba, melyek jótékony hatást gyakorolnak az egészségre. Az adipokinek közé tartozó TGF-béta-2 zsírszöveti peptid élettani hatásainak elemzése során felfigyeltek arra, hogy ez a fehérje javítja a glükóztoleranciát, így egereken és embereken is vizsgálni kezdték ennek a proteinnek a metabolizmusát. Először igazolták, hogy a testmozgás hatására a TGF-béta-2 mennyisége növekszik, majd egereket kezdtek kezelni ezzel a molekulával, ami számos előnyös élettani következménnyel járt.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Ezt követően egereknek magas zsírtartalmú ételeket adtak, hogy cukorbetegséget idézzenek elő, és TGF-béta-2-vel kezelték az állatokat. Az eredmények szerint sikerült visszafordítani a magas zsírtartalmú étrend negatív élettani hatásait, csakúgy, mintha az egerek testmozgást végeztek volna. Egy másik fontos észrevétel szerint a testmozgás során az izmok által kibocsátott tejsav központi szerepet játszik a TGF-béta-2 termelésének fokozásában. A TGF-béta-2 ezért egy lehetséges jövőbeli kezelési módszernek tekinthető a vércukorszint csökkentésére, és jó eséllyel a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére is.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink