hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Harminc százalékkal csökkenthető az emlőbiopsziák száma egy új, egyszerű MRI eljárással

A bécsi MedUni Vienna kutatócsoportja a Clinical Cancer Research folyóiratban megjelent cikkében egy olyan új, egyszerűen alkalmazható eljárásról számol be, mellyel akár 30 százalékkal csökkenthető a mellrákszűrés fals pozitív eseteit követő emlőbiopsziák aránya.

Az MRI erős mágneses mezővel méri a vízmolekulák eloszlását a szervezetben, így a kontrasztanyagos eljárásnál a szövet vérkeringése szolgál a képalkotás alapjául. Csakhogy tízből egy-két esetben hamis pozitív eredmény születik, mivel néha nehéz eldönteni, hogy az azonosított nodulák malignus természetűek vagy csak például valamilyen gyulladásos állapot fokozta a vérellátottságot.

Fotó: archív
Fotó: archív

A bécsi kutatók által kidolgozott eljárás a stroke kimutatásában már alkalmazott diffúzió-súlyozott képalkotás (DWI), melynek során egy látszólagos diffúziós együtthatót (ADC) mérnek. Ennek alapja, hogy a hidrogénmolekulák “gyorsabban táncolnak” az egészséges szövetekben, mint a rosszindulatú tumorokban. Az olcsó eljárásnál a most meghatározott küszöbérték használatával a pontosság növelhető, és a szükségtelen biopsziák száma csökkenthető.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink