hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Harminc gramm innováció a szívbetegek szolgálatában

A pitvarfibrilláló betegek kiszűrését támogató eszközt kapott 29 kardiológiai szakrendelés országszerte.

Harminc gramm innováció, amiben elfér mindaz, aminek köszönhetően a beteg megmenekülhet a stroke-tól, ami élethosszig tartó nyomorúságos állapotot idézhet elő, vagy akár halált is okozhat – ezekkel a szavakkal vezette fel a Magyar Kardiológusok Társaságának (MKT) elnöke, prof. dr. Csanádi Zoltán azt a hétfői sajtótájékoztatót, amelyen 29 kardiológiai szakrendelő között száz darab WIWE mobil EKG készüléket és 25 darab, a rögzített adatok kiértékelését segítő táblagépet osztottak ki.

A pitvarfibrilláció a felnőttek körében a leggyakrabban előforduló szívritmuszavar, a 65 év feletti népesség 3-5 százalékánál fordul elő, hazánkban több mint háromszázezer embert érint.

Prof. dr. Csanádi Zoltán
Prof. dr. Csanádi Zoltán

A betegség előszűrése nehézkes, pedig a pitvarfibrilláció következményeként akár stroke is kialakulhat, ami egyébként a rendelkezésre álló gyógyszerekkel hatékonyan, a beteg számára is kényelmesen megelőzhető – folytatta a professzor, hozzátéve, az MKT és a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft.közös pályázatának köszönhetően a telemedicina, a telekardiológia jelenik meg a lakossági szűrésekben. A projekt amellett, hogy segíti az időben történő diagnózist, támogatja az orvos-beteg együttműködést is, hiszen az eszköz a betegek számára is egyszerűen használható, így a páciens könnyen megnyerhető annak alkalmazására, ami a szűrés előfeltétele.

A pályázatot az MKT tagság körében, a közfinanszírozott kardiológiai szakellátók számára hirdették meg, mert az eszközök ezen az ellátási szinten hasznosíthatóak a legjobb eredménnyel – mondta a MedicalOnline-nak dr. Becker Dávid, a társaság főtitkára, hozzátéve, hogy az elbírálásnál és a helyszínenként 3-5 készülék kiosztásánál az ambulanciák betegforgalmi adatait vették figyelembe. Bár a kardiológiai szakrendeléseken eddig is rendelkezésre álltak eszközök a pitvarfibbrilláció kiszűrésére, azok kevésbé voltak hatékonyak, mint a most kiosztott készülékek.

A betegek harmada ideiglenesen vagy tartósan fennálló szívritmuszavarral keresi fel a szakambulanciánkat, első vonalban itt találkozunk ezzel a panasszal – foglalta össze lapunknak dr. Hanis Béla, az egri Markhot Ferenc Kórház Kardiológiai osztályának mb. vezető főorvosa. – A ritmuszavarok jelentős része időlegesen jelentkezik, így a rendelésen nem feltétlenül tapasztalhatóak a tünetek. Ezért kell olyan eszközök használatában gondolkodnunk, amelyek epizodikus ritmuszavarok esetén is használhatók, általuk bizonyítható és felfedhető, hogy a zavar milyen jellegű. A diagnózishoz jellemzően Holter-készüléket alkalmazunk, amely viszonylag jó non-invazív módszer a ritmuszavarok természetének feltárására, de a paroxizmális ritmuszavaroknál – ha a tünet éppen nem jelentkezik – csak azt tudjuk teljes bizonyossággal megállapítani, hogy abban a 24 órában, amíg a beteg viselte az eszközt, nem volt eltérés az EKG-n; miközben a betegség létezik. A WIWE készüléket a beteg akkor aktiválhatja, amikor éppen rosszul érzi magát, mindössze a hüvelykujját kell használnia ahhoz, hogy elkészüljön egy egycsatornás EKG, ami kizárja, vagy éppen alátámasztja a ritmuszavar tényét. Erről a kezelőorvos azonnal értesítést kap a mobiltelefonjára, ami már elég ahhoz, hogy kiderüljön, mi áll a visszatérő zavarok hátterében.

A digitalizáció betörésével a kardiológiában olyan képalkotó módszerek kerültek a mindennapi használatba, amelyekkel tökéletesen feltérképezhetjük a szív legbonyolultabb problémáit – fejtette ki a főorvos. – A modern technológia segítségével ki tudjuk emelni akár a legmagasabb kockázatú betegeket, kiválaszthatjuk a legadekvátabb terápiát, és lehetővé válik az utánkövetés is.

Az egri kórház szakrendelője egyébként öt WIWE készüléket nyert el a pályázat során, ami Hanis Béla szerint elegendő lesz ahhoz, hogy az aktuálisan panaszos betegek egy jelentős részét – akiknél komolyan felmerül valamilyen nem banális ritmuszavar lehetősége – ki tudják szűrni.

Csanádi Zoltán mintául szolgáló, előremutató kezdeményezésnek nevezte tudományos társaságuk és a Pfizer közötti együttműködést, amellyel súlyos állapotok kialakulását előzhetik meg közösen. Azt már Vereckei Péter, a Pfizer magyarországi ügyvezetője tette hozzá, hogy a nyertes pályázókon keresztül a prevenciót és a gyógyítást igyekeznek támogatni, tavaly öt-, idén tízmillió forinttal járultak hozzá ahhoz, hogy immár több mint ötven kardiológiai centrumban, 160 WIWE mobil EKG eszköz áll az orvosok és a betegek rendelkezésére. Lapunknak felvetette azt is, hogy a mindössze hitelkártyaméretű készülék – amely monitorozására alkalmas adatokat is képes gyűjteni – rendszerbeállítása akkor hasznosul majd a legjobban, ha az adatok is elérhetőek lesznek a szakma számára, akár az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez csatlakoztatva.

A Magyar Kardiológusok Társaságának Szívalapítványa és a Pfizer közös pályázatának nyertesei

 

Markusovszky Kórház, Kardiológiai Szakambulancia Szombathely
BAZ Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Miskolc
Szt.György Fejér M.Egy.Okt.Kh. Kardiológiai Szakambulancia Székesfehérvár
Dr. Kenessey Albert Kórház Rendelőintézet Balassagyarmat
Bonyhádi Kórház és Rendelőintézet Bonyhád
Betegápoló Irgalmasrend Budai Irgalmasrendi Kórháza Budapest
Dr. Száraz Angelika (Szent Borbála Kórház Tatabánya) Tatabánya
Békés M. Kp-i Kórház, Pándi Kálmán Tagkórháza Gyula
Mátrai Gyógyintézet Gyöngyös
Uzsoki Utcai Kórház - Kardiológia ambulancia Budapest
BAZ M.Kp-i Kh, Semmelweis Tagkórháza Miskolc
Biatorbágy Város Egészségügyi Ellátó Nonproft Kft. Biatorbágy
Markhot Ferenc OKH és RI Kardiológia Ambulancia Eger
Nagykőrösi Rehabilitációs Szakkórház és RI. Nagykőrös 
Városi Önkormányzat Egészségügyi Központ Zalaszentgrót
Dr. Katona Gábor (Semmelweis E. III.sz. Belgy.Klinika, Kardiológiai Szakambulancia) Budapest 
Dr. Nyáguly Ida (Terézvárosi Eü.Szolg.) Budapest
Dr. Paskó Csaba (Jászberényi Szent Erzsébet Kórház) Jászberény
Petz Aladár Megyei Oktató Kh., Kardiológia Szakrendelés Győr
Dr. Kertész László (Siófoki Kórház Rendelőintézet) Siófok
Szigetvári Kórház Kardiológiai Szakrendelés Szigetvár
Rétsági Kistérségi Egészségfejlesztő Központ Nonprofit Kft. Rétság
Kiskunhalasi Semmelweis Kórház Kardiológiai szakrendelő Kiskunhalas
Dr. Tumpek Andrea (Belváros-Lipótváros Eü.Szolg. Kardiológiai Szakambulancia Budapest
Simkovits Dániel (Gottsegen Gy. Orsz.Kard.Int.) Budapest
Almási Balogh Pál Kórház Ózd
Állami Szívkórház (Regionális elektrofiziológiai és pacemaker központ) Balatonfüred 
Dr. Mohay András (Kardiológiai Szakrendelés Pécs EEI) Pécs
Főv.Önk. Pestszentlőrinc-Pestszenimre Eü.Szolg. Kft. Budapest 
(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés