hirdetés
hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Gyulladás a nagyivók szívében

Rövid idő alatt, hirtelen sok alkohol elfogyasztása átmeneti gyulladást okoz a szívben, aminek hosszú távú következményeit egyelőre megjósolni sem lehet.

Német kutatók a vodka hatását vizsgálták az egyik legkorszerűbb szívvizsgáló módszer alkalmazásával, egészséges önkénteseken.

Sok tudományos vizsgálat jelzi, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás szívvédő hatású: a főétkezésekhez naponta megivott legfeljebb egy-két deci bor élvezői között ritkább a szív- és érrendszeri betegség, mint a szeszt soha nem ivók vagy a kemény alkoholisták között.

Az időnként, rövid idő alatt sokat ivók, tömény szeszt vedelő emberek állapotát már sokat vizsgálták, és az emberi test szinte minden szervére vonatkozólag észleltek súlyos eltéréseket. Német kutatók Anja Zagrosek vezetésével most az egyik legkorszerűbb és legérzékenyebb vizsgálati eszközt, a mágneses rezonancia módszerét használták az ilyen alkoholhatás tanulmányozására.

A súlyos részegség gyulladást okozott

A vizsgálatra jelentkező egészséges önkéntesek közül véletlenszerű kiválasztás szerint 23 személy három-négy óra alatt annyi vodkát ivott, hogy véralkoholszintjük súlyos részegséget mutasson. Az alkohol vérszintje mellett a gyulladást jelző laboratóriumi adatokat a tanulmány megkezdése előtt, az ivászat után egy órával, majd azt követően egy nappal és egy hét múlva is megmérték.

Az italozással vizsgált csoport mellett nyolc kontroll személy nem ivott szeszt, csak ugyanannyi alkoholmentes folyadékot vett magához, a részegek adatait ezeknek a laboratóriumi értékeihez hasonlították.

A gyors részegséget vállaló csoport alkohol vérszintje átlagosan 1,3 gramm/liter volt, és valamennyien súlyos másnapos tünetekkel küszködtek. A laboratóriumi adatok a szívben a sok és gyorsan megivott tömény szesz okozta gyulladásra utaltak.

Az érzékeny mérési technika nem jelzett olyan rövid távú változást, mely azonnali szívizomkárosodást bizonyított volna, de a kutatók hangsúlyozzák, hogy akkortájt kezdődő, vírus okozta szívizomgyulladás vagy fizikai terhelés az alkohollal együtt veszélyesen befolyásolhatja a szív állapotát.

Zagrosek cikke, mely az amerikai orvosok szövetségének hetilapjában jelent meg, azt javasolja, hogy további, részletes vizsgálatokra van szükség. Félő, hogy lelkes önként jelentkezőket nem lesz nehéz találni...

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés