hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

GYSE: így változhat a közgyógylista

Januártól a konkurens gyártók nem mehetnek le a NEAK által meghatározott, a fixesítési eljárásban kialakított új árszintre, ezért ezeknek a gyártóknak a termékei automatikusan kiesnek a közgyógylistáról, írja a Világgazdaság.

Közigazgatási egyeztetés nélkül, „bújtatott vaklicit jellegű szabályozás” jelent meg a Magyar Közlönyben január elején, ami a gyógyászati segédeszközök piacát jelentősen érintheti – mondta a Világgazdaságnak Róka László, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ) főtitkára.

Szerinte az úgynevezett fixesítési eljárás keretében történő szabályozás módosítását sem egészségpolitikai, sem költségvetési, sem finanszírozási, sem betegellátási szempont nem indokolja. A gyó­gyászati segédeszközöket forgalomba hozók álláspontja szerint a módosítás indokolatlanul növeli az ellátást végző szolgáltatók kereskedelmi és készletezési kockázatát, és rontja a közgyógyellátásra jogosult betegek ellátásának biztonságát és az eszközök minőségét is.

A módosított kormányrendelet alapján az árcsökkenéssel érintett gyógyászati segédeszközök kategóriájában a referenciaártól maximum 5 százalékkal alacsonyabb árig adhatnak be árcsökkentési ajánlatot az érintettek.
 
Az új rendszerben január 1-jétől a konkurens gyártók nem mehetnek le a NEAK által meghatározott, a fixesítési eljárásban kialakított új árszintre, ezért ezeknek a gyártóknak a termékei automatikusan kiesnek a közgyógylistáról, mert közgyógyra csak referenciaáras vagy annál olcsóbb terméket lehet rendelni – mondta a FESZ főtitkára a lapnak.

A FESZ 2018 végén a módosítás kapcsán levelet írt Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének. Ebben arra kérik a jogalkotót, hogy a miniszteri rendeletben pontosan határozzák meg azokat a termékköröket, melyeket az új szabályozás érinthet, valamint szeretnének választ kapni arra is, hogy mi volt a jogalkotó célja a fixesítési eljárással. A FESZ levelére egyelőre nem reagált a tárca. A lap is megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi), ahol későbbre ígértek tájékoztatást.

cimkék

hirdetés

Könyveink