hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Gyermekmenü – másképp kell enniük

A főleg nyáron divatos különleges (fogyókúrás) étrendek veszélyesek is lehetnek, a fejlődésben lévő gyerekekre – mondja dr. Lichthammer Adrienn a Semmelweis Médiasarokban.

Napjainkban számos követője van a régi-új vegetarianizmusnak, valamint a sokkal újabb keletű paleo diétának, melyek nyersanyagaikat tekintve nagyon különbözőek. Míg az előző a növényi eredetű táplálékokra alapoz, az utóbbi a nagy mennyiségű hús fogyasztását részesíti előnyben – idézi fel az egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének adjunktusa, hogy mely divatokat tart ma a leginkább kockázatosnak a gyerekekre.

Szakszerűtlen összeállított vegetariánus étrenddel különösen sokat árthatnak egy fejlődésben lévő szervezetnek. A csontrendszer jelentős része például a serdülőkor végéig alakul ki, ezért ha nem megfelelő a kalcium ellátottság ebben az időszakban, nagyobb az esélye a korai csontritkulás kialakulásának. Bár a növényekben is megtalálható ez az elem, de a hasznosulása rosszabb, mintha tej vagy tejtermékekkel kerül a szervezetbe. Ugyanez igaz a vasra is, melynek hiányában vashiányos vérszegénység jöhet létre. Ezt súlyosbítja, hogy a normális vérképzéshez B12 vitamin is szükséges, mely kizárólag állati eredetű élelmiszerekben található meg.

Nem jobb a helyzet a paleo étrend esetén sem. Ezt az étrendet követők a szokásosnál nagyobb mennyiségű húst fogyasztanak, amely túlterhelheti a vesét, vagy köszvényre hajlamosíthat. A hússal együtt gyakran több zsír kerül a szervezetbe, mely hosszabb távon megnövelheti a vérzsír értékeketolvaható a semmelweis.hu-n.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés