2020. szeptember. 27., vasárnap - Adalbert.
hirdetés
hirdetés

Gyermek-szívtranszplantáció: Ofner szerint eljutottak az út végére

Először végeztek Magyarországon összetett szívfejlődési rendellenességben szenvedő gyermeken komplex érhelyreállító műtéttel kombinált szívtranszplantációt.

hirdetés

Ofner Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) főigazgató főorvosa csütörtöki sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy ez a műtét a 2006-ban indított gyermek-szívtranszplantációs program végállomásának tekinthető. Az egyszerű esetektől eljutottak a legbonyolultabbig.  Hozzáfűzte: ilyen típusú műtéteket Európában is csak kevés centrumban végeznek.

Ablonczy László, a GOKI Gyermekszív Központjának gyermekkardiológus főorvosa elmondta: a transzplantált 11 éves kisfiúnak a bal szívkamrája csökevényesen fejlődött ki, jobb szívkamrája pedig nehezen működött, emiatt szívelégtelenség alakult ki nála. Ráadásul baloldali tüdővelője is alulfejlett volt, ezért felmerült a szív-tüdő transzplantáció lehetősége is, ám gyerekeknél erre nagyon korlátozottak a lehetőségek. Először a tüdőereket kellett alkalmassá tenni a transzplantációhoz - emelte ki Prodán Zsolt, a GOKI Csecsemő- és Gyermek Szívsebészeti Osztályának főorvosa. Hozzátette: tovább nehezítette a beavatkozást, hogy nagyon rövid idő állt rendelkezésre a műtét elvégzéséhez, mivel a szív messziről, az Eurotransplant programon keresztül érkezett. Az orvosok elmondták: a kisfiút már hazaengedték a kórházból, jó minőségű életet élhet a jövőben.

A sajtótájékoztatón beszámoltak egy másik sikeres beavatkozásról is. Egy vírusos szívizomgyulladásban szenvedő 14 éves lánynál alkalmaztak műszívkezelést, amely annyira sikeres volt, hogy a lány teljesen meggyógyult. Ez azt bizonyítja, hogy a műszívkezelés nemcsak kiegészítheti, hanem ki is válthatja a transzplantációt - mutatott rá Ofner Péter.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

A metasztatizáló kolorektális daganattal küzdő betegek trifluridin+tipiracil-kezelése jobb adherencia mutatókkal írható le, mint a regorafenib-kezelés.