hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Gyereket vár? Időben beszéljen az oltásról!

Egy egyesült államokbeli felmérés szerint a felnőttek 61 százaléka nem tudja, mikor volt oltva szamárköhögés ellen. A megkérdezettek csupán 20 százaléka válaszolta, hogy az utóbbi 10 évben megkapta a pertussis elleni vakcinát.

A pertussis vagy szamárköhögés 2012-ben több mint 41 ezer felnőttet és gyermeket betegített meg az Egyesült Államokban. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) az utóbbi 50 évben most regisztrálja a legmagasabb előfordulási arányokat; a fertőzés könnyen terjed az otthonokban, gyermekintézményekben és iskolákban. A betegség csecsemők és kisgyermekek körében akár súlyos formát is ölthet, a halálozás legnagyobb része a 3 hónaposnál fiatalabbakat sújtja.

Évtizedek óta rendelkezésre áll a pertussis ellen hatásos oltóanyag (az USA-ban DTaP vakcina néven), melyet csecsemők és gyermekek számára ajánlanak, illetve a Tdap vakcina, mely tizenéveseknek és felnőtteknek − köztük várandósoknak is − adható. A C.S. Mott Children’s Hospital 2128 felnőtt bevonásával lefolytatott 2013-as felmérésében arra keresték a választ reprezentatív minta alapján, hogy a felnőtt népesség miként vélekedik az újszülöttek pertussis elleni vakcinációjáról.

A megkérdezett felnőttek zöme (61 százalék) nem tudja, hogy ő maga mikor kapta a legutóbbi védőoltást szamárköhögés ellen. Mindössze 20 százalék válaszolta, hogy 10 éven (az javasolt időkereten) belül megkapta az oltást. A felnőttek túlnyomó többsége (72 százaléka) úgy véli, hogy a szülőknek joga van ahhoz, hogy kikössék: csak olyanok látogathassák meg az újszülöttet a kórházban, akik be vannak oltva pertussis ellen. A megkérdezettek közel kétharmada (61 százalék) határozottan egyetért vagy egyetért azzal, hogy a szülőknek meg kellene bizonyosodniuk arról, hogy minden felnőtt megkapta a védőoltást, mielőtt meglátogatja otthonában az újszülöttet. Csupán 5 százalék azok aránya, akik határozottan ellenzik ezt a szülői hozzáállást.

Az Egyesült Államokban egyre nagyobb számban fordult elő a pertussis az utóbbi két évtizedben, melynek nyomán változott e potenciálisan fatális fertőző betegség védőoltási stratégiája. A legfontosabb változás az volt, hogy a Tdap vakcinát tizenévesek és felnőttek esetében is alkalmazni kezdték. A közegészségügyi szakemberek és az orvosok tisztában vannak azzal, hogy a pertussis-vakcina általi védelem az idő múltával gyengül. A Tdap vakcina azok számára segíti a védelem fenntartását, akik csecsemőként vagy kisgyermekként már megkapták a védőoltást. A Tdap-pal oltott tizenévesek és felnőttek kisebb eséllyel betegszenek meg szamárköhögésben, ennél fogva kisebb valószínűséggel adják tovább a fertőzést másoknak – köztük olyan csecsemőknek, akik még nem kapták meg a saját pertussis-vakcinájukat.

Az országos adatok azt jelzik, hogy a tinédzserkorúak több mint kétharmada részesült Tdap védőoltásban. A mostani és más országos felmérések ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy kevés felnőtt kapta meg az emlékeztető oltást a javasolt 10 éven belül. Ráadásul a felnőttek közel kétharmadának fogalma sincs saját Tdap-státuszáról, így nem lehet biztos abban, hogy nem adhatja-e át a fertőzést egy fogékony újszülöttnek.

E megállapítások összességében annak fontosságát húzzák alá, hogy a súlyos és néha fatális pertussis által leginkább veszélyeztetett újszülöttek szülei minden szükséges lépést megtegyenek gyermekeik fertőzés elleni védelmére. A felmérésben részt vevő felnőttek válaszai megerősítésként szolgálhatnak azoknak a szülőknek, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy csak olyanok látogassák meg az újszülöttet a kórházban vagy otthon, akik már be vannak oltva szamárköhögés ellen. E szülői hozzáállás – amennyiben széles körben elterjed – pozitív hatást fejthet ki, melynek nyomán kevesebb újszülöttnél fordul elő a betegség súlyos vagy végzetes formában.

A leendő szülőknek már a gyermek megszületése előtt beszélniük kell családtagjaikkal és közeli barátaikkal a pertussis elleni vakcinációról. Ez esetben elegendő idő áll az érintettek rendelkezésére, hogy az újszülöttet biztonságos családi és baráti környezet várhassa.

dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés