hirdetés
2022. október. 07., péntek - Amália.
hirdetés

Gyerekek millióit menthetené meg 56 dollárcent

Fejenként 56 dollárcent (106 forint) hozzájárulással megmenthető lenne mintegy 4,2 millió olyan gyermek élete, aki a szegényebb országokban hal meg évente hasmenéses megbetegedések következtében.

Christa Fischer-Walker, a baltimore-i John Hopkins Egyetem munkatársa szerint ez a csekély összeg elegendő egy sor egyszerű, már bevált eszköz bevetésére. A kutató eredményeit a PLoS Medicine című szaklap online kiadásában mutatta be.

Fisher-Walker szimulációs programokkal kiszámolta, milyen lehetséges következményei lennének bizonyos intézkedéseknek abban a 68 országban, amelyekben a világon hasmenéses megbetegedés miatt elhunyt gyermekek 95 százaléka veszti életét. Ezek az intézkedések nagyon egyszerűek: például anyatej biztosítása a csecsemőknek, fokozott higiénia, rendszeres kézmosás, a vízminőség javítása, rotavírus elleni oltás, A-vitamin és cinkpótlás, különböző, belet támadó kórokozók elleni antibiotikumok biztosítása.

Gyermekenként mindössze nyolcvan cent elegendő lenne, hogy 2015-ig 78 százalékkal csökkenjen a halálozási ráta. Átlagosan mintegy 5,4 millió halálesetnél ez több mint négymillió megmentett gyermekéletet jelent.

Ha az érintett országokban minden lakos részt venne a higiéniai intézkedések alkalmazásában, az fejenként 3,24 dollárba kerülne és a hasmenés által veszélyeztetett gyermekek 92 százalékának életét mentené meg.

A kutatások szerint tehát egyszerű eszközök és aránylag kevés pénz is elég lehet ahhoz, hogy megvalósuljanak az ENSZ Millenniumi Fejlesztési Céljai. 2000-ben 190 ENSZ-tagállam tett konkrét ígéretet arra, hogy 2015-ig közös erőfeszítések árán felszámolja az éhínséget, jelentősen csökkenti a szegénységben élők számát és kétharmaddal csökkenti a világon a gyermekhalandóságot.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink