hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

A kézmosás fontossága

Semmelweis munkássága óta ismert, hogy a kórházi eredetű fertőzések megelőzésében a kéz megfelelő fertőtlenítésének kiemelkedő szerepe van. 

Annak ellenére, hogy ez már régóta tankönyvi adat, mégis ismét és ismét hangsúlyozni kell. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a legutóbb megjelent programjában (First Global Patient Safety Challenge) hangsúlyozza, hogy nem elég csak egy útmutató megfogalmazása.

A hozzáállás javításához sokoldalú megközelítés szükséges. Ez az egyre szaporodó multirezisztens és pánrezisztens baktériumok kórházi elterjedésének megakadályozásához is elengedhetetlen. Számos beteg heteken-hónapokon át hordozza a testfelületén, illetve egyes váladékaiban e mikrobákat. Ma már arra is vannak adatok, hogy az MRSA (meticillin-rezisztens Stapyhlococcus aureus) hordozást csupán a betegek harmadában-felében sikerül tartósan megszüntetni. A dekolonizáció meg nehezebben kivitelezhető egyes Gram-negatív baktériumok (pl. multirezisztens Acinetobacter baumannii) kolonizációja esetében.

Tehát annak a lehetősége, hogy a kórházakban egyik betegről a másikra átkerüljenek az antibiotikum-rezisztens mikrobák fokozott, különösen akkor, ha az egészségügyi személyzet kéz higiénéje nem javul.

Forrás: Infection 2010; 38: 347.

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés