hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Az oltatlan egészségügyiek mától nem dolgozhatnak

Néhány százan lehetnek azok, akik távozhatnak a vakcina megtagadása miatt – mondta Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke a Népszavának.

Lejárt szerdán a határidő, ameddig az egészségügyi dolgozóknak kötelezően be kellett oltatniuk magukat a covid ellen. Az, hogy korábban két héttel kitolták az eredetileg meghatározott határidőt, alighanem azt jelzi: az oltatlan egészségügyi dolgozók valószínűleg nem siettek a nyári hónapokban a vakcináért, a kormány pedig nem szerette volna, hogy a szolgálati jogviszony bevezetésekor elvesztett több ezer egészségügyi dolgozó után újabb ezrek essenek ki a betegellátásból.

A Népszava arra a kérdésre, hogy a módosított határidőig mennyien éltek a lehetőséggel, a szaktárcától és az Országos Kórházi Főigazgatóságtól sem kapott választ. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai Kormányinfón azt elárulta, hogy látta az ezzel kapcsolatos adatokat, de nem emlékszik rájuk „tizedszámra”, ezért nem kívánta ismertetni azokat.

A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint sokan az utolsó pillanatig kivártak, és vannak akik csak a munkahelyük megtartása okán mentek el az oltásra. A szakszervezeti vezető szerint nagyon sok múlott azon is, hogy a kórházi menedzsment mennyire próbálta meggyőzni az oltást elutasító munkatársaikat. Példaként az egri kórházat említette, ahol a főigazgató személyesen beszélgetett mindenkivel azért, hogy oltassák be magukat.

A lap több nagyobb kórházat is megkeresett. Ezek többségében 10-20 olyan alkalmazott volt, akinek szerdáig nem volt oltása. A Semmelweis Egyetem közleménye szerint tízezer dolgozójuknak alig egy százaléka olyan, aki megalapozott egészségügyi indok nélkül utasította el az oltást. Túlnyomó többségük nem is a betegágy mellett, hanem az adminisztratív háttértámogató egységeknél végez munkát, így a kiesésük az ellátás biztonságát és folyamatosságát semmilyen módon nem veszélyezteti.

– Nincs halasztó hatálya annak, hogy egy egészségügyi dolgozó megtámadta a koronavírus elleni védőoltás kötelező igénybevételét szabályozó kormányrendeletet az Alkotmánybíróságon – közölte a lappal Szántó Georgina, a testület kommunikációs vezetője. Hozzátette: a panaszindítvány befogadására 6 hónap áll rendelkezésükre, ám a soron kívüliség okán ez esetben ez minden bizonnyal hamarabb megtörténik.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink