hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Google-páciensből e-páciens

Dave deBronkart megpályáztatta a legnevesebb amerikai klinikákat, és a tender győztese gyógyíthatta a férfi melanómáját. Az igaz, hogy „e-Patient Dave” a legnevesebb ebben a műfajban, de elképzelhető, hogy a jövőben a többi beteg is valódi ügyféllé válik. Az orvosoknak is van feladatuk: az ő dolguk, hogy a Google-páciensből e-pácienst neveljenek. Hogyan?

Dr. Meskó Bertalan, aki többek között a MedIQ és a Scienceroll blogok szerzője, a Webicina című, a webes orvosi tartalmakat minőségellenőrző ingyenes honlap alapítója, Debrecen után Budapesten is okítja az érdeklődőket az orvoslás és a web2.0 kapcsolatáról. A kurzus most jár félidejében, csütörtökönként 15 órától vehet részt rajta bárki a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri barna előadójában.

A kurzus az interneten is elvégezhető – ingyen.

A legutóbbi előadás az e-páciensről szólt.

Milyen lesz az orvosi vizit a közeljövőben?

- A beteg online keres orvost, akivel webkamera segítségével is tud kommunikálni (Hawaii-ban ezt már ma is fizeti a társadalombiztosítás). Olyan kórházat választ, amelynek minőségi a jelenléte a szociális médiában.

- Viszi magával a vizitre a különböző mobilalkalmazások révén készült EKG-, vérnyomás-, vércukor-, stb. leletét.

- Az összes korábbi leletéhez online hozzá lehet férni.

- Viszi magával a megszekvenált DNS-adatait USB-n.

- A vizit után ellenőrzi, hogy az újonnan kapott gyógyszerek, illetve korábbi gyógyszerei között nincsenek-e veszélyes interakciók (pl. a PharmaSurveyor/Surveyorhealth oldalán).

- Ír egy posztot a blogján, amelyben értékeli az orvosi vizitet, és azt felrakja egy orvosértékelő oldalra is.

Milyen a jó beteg?

A BMJ által összeállított lista a következő (egy mai átlagorvos pont az ilyen beteget tartaná rossz betegnek):

  • Listába szedi a kérdéseit
  • Tudni akarja, hogy hogyan vehet részt saját gyógyulásában
  • Hozzá akar jutni a saját orvosi adataihoz online
  • Igényt tart második szakvéleményre
  • Használja az internetet, okostelefont
  • Klinikai vizsgálatokra jelentkezik online

Háromféle beteg van

  1. aki szerint az orvos az isten, és egyedül ő a felelős a beteg gyógyulásáért
  2. aki külső kontroll szerint működik, és úgy véli, semmi befolyása nincs egészségére-betegségére, defenzív, együttműködési készsége rossz
  3. aki belső kontroll szerint működik

Google-páciensből e-páciens (matton.hu)A belső kontroll szerint működőknek két alfaja van, az egyik a Google-páciens (információt gyűjt az interneten, majd úgy érzi, hogy többet tud orvosánál, diagnosztizálja saját magát, és tudja, milyen gyógyszert kell szednie: gyógyszert rendel orvosától), a másik pedig az e-páciens. Az orvos feladata, hogy a Google-pácienst e-pácienssé alakítsa. Az e-páciens kooperálni akar az orvossal, részt akar venni egy nagyobb közösség, a hasonló betegségben szenvedők életében, meg akarja javítani a rossz betegutakat.

Az orvos akkor viszonyul jól az e-pácienshez, ha hagyja, hogy az segítsen neki, illetve ha megtanítja a pácienst, hogy az hogyan segítsen magán: a betegségével foglalkozó minősített weboldalakat, beteg-blogokat – pl. a Webicina betegoldalán –, közösségeket (pl. www.patientslikeme.com) ajánl neki. Az orvosnak arra is képesnek kell lennie, hogy a beteg által mutatott weboldalakat – „doktor úr, mit gondol, ez a szájt hiteles információt tartalmaz?” – értékelje. E legutóbbinak legegyszerűbb módja, ha megkérdezzük a betegtől, hogy az adott oldal átesett-e minőségellenőrzésen, rajta van-e a Webicina, a HONcode (The HON Code of Conduct for medical and health Web sites) vagy a HBCE (Healthcare Blogger Code of Ethics) minősítő jele.

Az e-páciens sokkal jobban gyógyul, ennek bizonyítékait elolvashatjuk pl. a Journal of Participatory Medicine oldalain, vagy az e-patient című White Paperben, amelyből részletesebben megtudhatjuk, hogyan tudnak ezek a betegek segíteni abban, hogy az egészségügy jobbá váljon.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!