hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Medicina 2.0

Orvoslás és a világháló

Meskó Bertalan végzős medikus Debrecenben. Népszerű blogot ír angolul (scienceroll.com) és magyarul (mediq.blog.hu), orvosi wikit szerkeszt, a Second Life virtuális világában esetbemutatásokat szervez. Az érdeklődőknek szívesen megtanítja, hogyan használható a web 2.0 (amikor a felhasználók hozzák létre a webes tartalmat) a gyógyító munka megkönnyítésére. A vele készült email-interjúból megtudható, merre érdemes elindulni, ha egy orvos meg akarja ismerni a medicina 2.0 izgalmas világát.

Az orvosok mennyire tudnak a web 2.0-ról, mennyire használják?

Tapasztalataim szerint nem igazán. Akiknek személyesen bemutatom a legfőbb eszközöket, amelyek nagyban megkönnyíthetik egy orvos életét, azok is csak ritkán veszik rá magukat. A fő érv az szokott lenni, hogy nincs erre idejük, pedig az egész web 2.0 arra épül, hogy időt spóroljon a felhasználóknak. Ma sok orvos úgy tartja magát naprakészen, hogy hetente órákat tölt könyvtárban és átolvas néhány szaklapot. Én napi 10 perc alatt át tudok tekinteni nagyjából 120 orvosi blogot és szaklapot, így igen széles forrásból tudom kiválogatni azt a pár cikket, amit végül részletesen végigolvasok. RSS-nek hívják az eszközt, ingyenes, nagyon könnyen használható és nagyjából 5 perc kell, hogy valaki elsajátítsa a működését.

Van olyan kórház, amelynek a honlapjával elégedett vagy?

Ez fontos és nehéz kérdés. Persze mondhatná bárki, itt nem arról van szó, hogy bármelyik magyar kórház/klinika/orvosi egyetem honlapját a Mayo Clinic website-jához kelljen viszonyítani. Pedig bizony ez a helyzet. Egy honlap áttekinthetősége, felhasználhatósága nem ország és nem pénz kérdése. Ismerek olyan blogokat, melyek többszörösen jobb és bővebb információt nyújtanak az orvoslásról vagy egy konkrét orvosról, mint számtalan kórház honlapja, pedig azok ingyen készültek. Kis ráfordítással, néhány, a web 2.0 külföldi példáin nevelkedett fejlesztővel, rövid idő alatt nemzetközi szintű site-okat lehetne faragni a magyar kórházak honlapjaiból. A lemaradás oka talán az, a kórházak úgy gondolják, a pácienseknek ilyen vagy olyan eszközre, webes funkcióra nincs szükségük, pedig nagyon is.

Mennyire lehet elterjedt Magyarországon a Googlepatient?

Mivel az internet egyre inkább teret nyer, egyre több betegnek lesz lehetősége és igénye arra, hogy a problémájának utánanézzen, rákeressen a betegségére. Külföldön ez már jelenség, és bár nálunk még nem mondható gyakorinak, az orvosoknak fel kell készülniük a web segítségével felkészült betegek létezésére és kezelésére. Tudniuk kell őket tájékoztatni arról, hogy a forrás, amit használtak, megfelelő-e és ha nem, akkor hol találják meg a számukra legmegfelelőbb, aktuális és fontos információt. Sokan nem szeretik az ilyen típusú betegeket, mert véleményük van egészségügyi gondjaikról, páciens-közösségi oldalakon megvitatják bajaikat, így sokkal több kérdéssel érkeznek a rendelésre. Viszont a tájékozott páciens egyenrangú fél a kezelésben, könnyebben fogadja el az orvos tanácsait, mert pontosan érti, mi segíthet rajta. Exponenciálisan nő (az amerikai tanulmányok szerint) az ilyen páciensek – nevezzük őket e-páciensnek – száma, míg az internettel baráti viszonyban lévő orvosok száma messze nem. A 21. század orvosainak meg kell tudni felelniük az e-páciensek elvárásainak.

Mi újság a SecondLife orvosi kurzusain?

Amikor belemerültem a Second Life virtuális világának orvosi oktatási lehetőségeibe, sokan figyelmeztettek, nincs jövője a dolognak. Most már nyugodtan állíthatom, nem lett igazuk. A Second Life oktatási virágkorát éli, rengeteg új sziget jön létre, ahol különböző területeknek szentelnek eszközöket és kurzusokat. Mi, az Ann Myers orvosi központban, ahol hétről hétre tartjuk szimulációinkat, melyeken a világ minden tájáról érkező orvosok tartanak előadást, rendkívül élvezzük ezt a sajátos oktatási formát. Ráadásul fő szervezője vagyok a Nature szigetén zajló Scifoo Lives On konferenciasorozatnak, melyen a híres genetikai cég, a 23andMe is előadott már. Az oktatásokon minden hallgatót szívesen látunk.



Tapasztalataid a SMIT2008-on? Milyen volt ott előadni? Gratulálok a díjhoz!

Köszönöm! Nagyon meglepő volt számomra, hogy az orvosi innovációnak szentelt konferencián (the 20th International Conference of the Society for Medical Innovation and Technology) egyedüliként hoztam szóba a web 2.0 világát. Valószínűleg ennek köszönhetem a Student Excellence díjat. Előadásaimon először összehasonlítom a web és a web 2.0 orvosi eszközeit, így amint a résztvevő orvosok látják, hogyan tudják felhasználni ezeket az eszközöket a praxisukban vagy kutatásaikban, azonnal érdeklődni kezdenek a web ezen része iránt.

Milyen a magyar orvosok részvétele orvosi wikik szerkesztésében?

Tudtommal minimális. És azért nem mondom azt, hogy nulla, mert optimista vagyok, és biztos van olyan magyar orvos, aki valamelyik orvosi wiki hasznos szerkesztője, csak nem tudunk róla. Azért hozzá kell tenni, hogy egy magyar orvos sokkal leterheltebb, mint például amerikai kollégája, viszont akik rájöttek, milyen hasznos tud lenni egy ilyen szakmai adatbázis (lásd askdrwiki.com), azok szívesebben szánnak rá néhány percet, hogy hozzátegyenek a tartalomhoz.

Mik lehetnek az orvosblogolás mellékhatásai?

Van pozitív is és negatív is. A pozitív hatás mérhetetlenül nagy léptű lehet, a negatívok ellen pedig tudunk védekezni. Pozitív hatásként azt tudom felhozni, ami velem történt az angol blogom indulása óta. Rengeteg új kapcsolat jött létre, hívnak előadni külföldre (idei előadásaim: Long Beach, Kalifornia, Yale Egyetem, Greenwich, Bécs, Genf – WHO Központ, Torontó), naprakész vagyok azon a területen, ami igazán érdekel (ez a személyre szabott genetika). A negatív jelenségek – mint a névtelenül blogolók, a megbízhatatlan információkat publikálók – fokozottan veszélyesek a páciensekre nézve, de vannak eszközeink a védekezésre. Akkreditálhatjuk blogunkat a Health on the Foundation nevű non-profit szervezetnél, így biztosítva az olvasót, valós személyek vagyunk és nem nyújtunk orvosi tanácsot, csupán információt. A HIPAA nevű amerikai törvény 18 pontban foglalja össze, mit nem írhat pácienséről az orvos, amikor esetbemutatást végez. Ez két példa a számtalan lehetőség közül, úgyhogy én optimista vagyok e téren, egyre több hasznos információforrás lesz a weben, beszéljünk akár blogokról, akár wikikről.

Saját blogod története?

Az angol blogomat (scienceroll.com) lassan 850.000-en látták 2006 novembere óta, 3 nemzetközi blogdíjat nyert, megjelent számos szaklapban (Nature, Cell, BMJ), több százan linkelnek rá. A blogomon publikált ötleteim, munkáim miatt hívnak külföldre előadni, keresnek meg különböző ajánlatokkal. A blogos sztorim terméke egy szolgáltatás, a Webicina.com, amellyel az orvosokat és a pácienseket is szeretném segíteni abban, hogyan lépjenek be a web 2.0 világába: e-kurzusok, online image-építés, személyre szabott web 2.0-ás csomagok egy-egy betegségre vagy szakmára koncentrálva. Remélem, sikerül hidat építeni az e-páciensek és az orvosok világa között.

Web 2.0-ás kurzusod elindult? Eddigi tapasztalatok?

A 6. hét következik, 10 hetes a kurzus. Úgy tűnik, a 40-50 hallgató élvezi az előadásokat, vannak kérdések is. Csináltam egy blogot a kurzusnak, ahová feltöltöm az előadásokat, és ott is lehet kérdezni. Kérdőívet töltettem ki velük, mert szeretném lemérni a változást a webhez való hozzáállásukban. Mivel pedig ez a kurzus az első a maga nemében a világon, több nemzetközi orvosi webes közösség is figyelemmel kíséri munkánkat.

Kazai Anita

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés