hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Gesztusokat tesznek az alkotmányozásban?

A legtöbb fontos, tartalmi kérdés megválaszolását elodázta a Fidesz-KDNP siófoki frakcióülése, így nem döntöttek az alkotmány, az egészségügy és az oktatás átalakításának részleteiről - írja a Népszava.

Az alaptörvény ügyében továbbra sem tudni, hogy mi lesz az Alkotmánybíróság jogkörével, a magzatvédelem azonban - a KDNP ultimátumának köszönhetően - belekerül a szövegbe, ám ez abortusztilalomhoz nem vezet majd.

Az ellenzéket azzal próbálják visszaterelni az alkotmányozás folyamatába, hogy az elfogadás menetrendjét és módját komolyan átszervezték.

Sűrű, küzdelmes év lesz 2011, aminek a végén új és végleges alkotmánya lesz az országnak - Szijjártó Péter szerint ezt mondta a Fidesz-KDNP közös siófoki frakcióülésen Orbán Viktor. A miniszterelnöki szóvivő arról is beszámolt, a pártok között egyetértés volt abban, hogy április végére új alaptörvényt fogadjanak el, ami a parlament kétharmadát adó frakciókon nem fog múlni. Eredetileg maga a kormány dolgozta volna ki az új alkotmány szövegét, ám a menetrendbe komoly csavart hozott a frakcióülés. A törvényszöveg elkészítését kivették az igazságügyi tárca kezéből és átadták egy Szájer József vezette bizottságnak. Az EP-képviselő volt az, aki az ülésen elmondta a frakciótagoknak, hogy hol tart az alkotmány előkészítése.

Semmelweis Terv márciusban

A Népszava úgy tudja, március első hetében tárgyal a Semmelweis Tervről az Orbán-kormány. Így az egészségügyi kormányzat vitairata hivatalos kormányprogrammá is válhat, noha a megvalósítás üteme ettől még nem gyorsul fel. Úgy tudjuk, a háromnapos kormánypárti frakcióülésen Szócska Miklós egészségügyi államtitkár bejelentette: májusban elkészülnek azok a kodifikált javaslatok, melyek az országos betegellátási rendszer átalakítását célozzák.

"Bár lapunknak voltak olyan információi, hogy Szócska és fideszes politikusok keményen egymásnak mentek az egészségügyi átalakítások miatt, Lázár János ezt cáfolta. A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője azt mondta: jó hangulatú, konstruktív beszélgetés volt a témában, az államtitkár ugyanis már 11 megyében tartott egyeztetéseket, ezekről számolt be a frakcióknak. Korábban sokat lehetett hallani arról, megyei és nagyvárosi Fidesz-erők ódzkodnak a Semmelweis vitairat bizonyos intézkedéseitől, ezért Orbán Viktor úgy határozott, csak májusban döntenek a fővárosi és az országos egészségügy átalakításáról. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy Tarlós István és az illetékes államtitkár között ne születhessen egyezség a 12 fővárosi tulajdonú kórház állami kézbe adásáról, a hírek szerint ugyanis jelenleg a Fidesz vezetése a terv pártján áll." - írja a lap.

A teljes cikket a Népszava oldalán olvashatja.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés