hirdetés
2021. április. 11., vasárnap - Leó, Szaniszló.

Géntérkép és adatlopás

Az átlagember számára is elérhetővé váló DNS vizsgálatok az adatlopás új dimenzióit nyitják meg, írja a Privátbankár.

hirdetés

A kereskedelmi célú DNS vizsgálatok rendkívül népszerűek lettek, főként az Egyesült Államokban vált elterjedté a gyakorlat, hogy kiderítsék az európai felmenők eredetét. A statisztikák szerint a tavalyi Fekete Péntek alkalmából az egyik cég több mint másfél millió ilyen vizsgálókészletet adott el. A kereskedelmi célú értékesítés 2010-ben 15 millió dolláros értékesítése 2017-re már csaknem 100 milliós üzletággá nőtte ki magát, a várakozások szerint pedig 2022 már 300 millió dollár fölé is mehet az ágazat összbevétele, összegzi a Privátbankár.

Az USA-ban szövetségi és állami szinten több törvény is védi az embereket a genetikai megkülönböztetés ellen. Különösen fontos a Genetikai Információn Alapuló Megkülönböztetés Elleni (Genetic Information Nondiscrimination Act; GINA) szövetségi törvény, amely az embereket védi ez ellen. A törvényben azonban sok a kiskapu, ugyanis a rendelkezés nem vonatkozik a biztosítókra – egy életbiztosítás megkötése előtt így a cég akár le is kérheti ezeket az információkat, hogy ez alapján alkossa meg a szerződést.

Az adatok a rendőrség számára is nyilvánosak lehetnek, ha bíróságon keresztül kérvényezik. Bár az utóbbi években több ezzel foglalkozó cég is megtagadta a hatóságokkal való együttműködést, a gyakorlatban ez nem számított sokat. A sacramento-i rendőrség a hónapokban egy már régóta futó ügyet tudott lezárni azzal, hogy a helyszínen talált DNS mintát egy nyíltforrású genetikai adatbázishoz hasonlította – a weboldal előzetes engedélye nélkül.

Ezen cégek – bár névtelenül, de – gyakran harmadik félnek is kiadják információinkat kutatási célból, ráadásul a hackerek is hozzáférhetnek személyes adatainkhoz. A kritikusok szerint ráadásul a jogi környezet sem elég alapos a megfelelő szabályozáshoz, Európában a GDPR erre is kiterjedhet, azonban összességében még mindig komoly veszély, hogy a személyes információk új dimenziója kerülhet a világ elé, ha nem vigyázunk.

(forrás: Privátbankár)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés