hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Génmódosított vírussal a prosztatarák ellen

Brazil kutatók állati modellszervezetekbe injekciózott génmódosított vírussal sikeresen állították le a prosztatarákos daganatok növekedését.

A São Paulo State Cancer Institute (ICESP) intézetének kutatói a Gene Therapy folyóiratban megjelent cikkükben számoltak be arról, hogy kísérleti egerekbe injekciózott vírussal sikerült megakadályozni a prosztatarákos daganatok növekedését.

A vizsgálat során a kutatók génterápia és kemoterápia kombinációjával próbálták meg felvenni a küzdelmet kísérleti egerek prosztatarákos tumorjai ellen. Azt a fegyvert választották, mely szerintük a leghatásosabb, nevezetesen a p53 gént, mely a sejthalál igen fontos területeit vezérli, és rágcsálókban valamint emberekben egyaránt megtalálható. A laboratóriumban a gént egy adenovírus genetikai kódjába illesztették, majd a vírust tartalmazó oldatot közvetlenül az egerekben található emberi eredetű prosztatarákos tumorokba injekciózták, majd ezt megismételték. A második alkalommal azonban már nem csak a vírust, hanem cabazitaxelt is adagoltak a daganatokba (a vírus nem adható a véráramba). A vizsgálat során négy csoportot képeztek: az első csak vírus+p53 injekciót, a második csak cabazitaxelt, a harmadik mindkét kezelést megkapta, a negyedik a kontroll csoport volt.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A módosított vírus behatolt a tumorsejt sejtmagjába, sejthalált idézett elő, és különösen hatásosnak bizonyult a prosztatarákos tumorsejtek esetében. Amikor az egereket csak p53+vírusvektorral vagy csak cabazitaxellel kezelték, átmeneti eredményeket értek el, azonban a kezelés kombinációjának hatására a tumorsejtek növekedése teljes mértékben leállt. A vizsgálat során sikerült bebizonyítani, hogy a módosított vírus okozta a sejt halálát, a gyógyszer és a génterápia kombinációjából eredő additív vagy szinergisztikus hatás révén pedig teljes kontrollt sikerült megvalósítani a prosztatarákos tumorok felett. Ezért valószínűsíthető, hogy a p53 génnel módosított vírus nem csak a sejthalált idézi elő, hanem érzékenyebbé is teszi a tumorsejteket a kemoterápiás kezeléssel szemben.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink