hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Új potenciális marker a prosztatarák legyőzésére

Angol kutatók olyan sejtfelszíni molekulára bukkantak, amely alkalmas lehet a kezelésnek ellenálló daganatsejtek kiszűrésére, jelölésére.

Az Egyesült Királyság Manchesteri Rákkutató Intézetének kutatócsoportja a Cell Reports folyóiratban megjelent cikkében számol be az agresszív, kezelésnek ellenálló prosztatarák egyik lehetséges markeréről, a LY6D sejtfelületi molekuláról szerzett tapasztalatairól. A teljes cikk az alábbi linken érhető el: João D. Barros-Silva et al. Single-Cell Analysis Identifies LY6D as a Marker Linking Castration-Resistant Prostate Luminal Cells to Prostate Progenitors and Cancer, Cell Reports (2018).

Forrás: 123 rf.com
Forrás: 123 rf.com

Az első diagnózis során nehéz feladat megállapítani, hogy mely tumorok agresszívak, és különösen igaz ez a prosztatarákos esetekre. Öt prosztatarákos férfiból egynél nagyobb annak a kockázata, hogy a rák a kezelés ellenére is szétterjed a szervezetben, ezért szükség lenne a betegek csoportosítására, rétegezésére, ám ez nem könnyű feladat.

A kutatók ebben a vizsgálatban egy olyan marker nyomába eredtek, amely jó indikátora lehet a kezelésnek ellenálló sejteknek, így találtak rá a LY6D sejtfelszíni molekulára. Génmódosított egér modellszervezeten végzett kísérleteik során bemutatták, hogy a LY6D markert hordozó sejtek rezisztensek voltak a hormonkezelésre (androgén depriváció), ezért fennáll annak a lehetősége, hogy emberekben is ilyen sejtek játszanak szerepet a prosztatarák korai progressziójában.

A terápiarezisztens sejtek létezése nem új jelenség, és nem is kizárólag a prosztatarák jellemzője. Valószínűleg ezek az igen ellenálló sejtek felelősek azért is, hogy a rák a sikeresnek vélt kezelés után újból megjelenik a szervezetben. A LY6D markert hordozó sejtek nemcsak ellenállónak bizonyultak a hormonkezeléssel szemben, hanem kifejezetten előnyös volt osztódásuk szempontjából az androgénhiány. A legtöbb más típusú sejtnek szüksége van erre a hormonra az osztódáshoz, a LY6D markert hordozó sejtek viszont túlélték ezt az állapotot, és még szaporodtak is. A kutatók egy nagyobb, nyilvános adatbázis vizsgálatával azt is kimutatták, hogy a LY6D magasabb szintjével általában alacsonyabb túlélési ráta jár együtt a prosztatarákban szenvedő férfiak esetében.

A marker egyelőre meglehetősen titokzatos, ám további vizsgálatával újabb gyógyszercélpontot lehetne azonosítani esetleg több ráktípus ellen is.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink