hirdetés
2019. március. 24., vasárnap - Gábor, Karina.
hirdetés

 

Genetikai térkép a rákról

A magyar betegekre specifikus onkogenetikai eltéréseket térképezi fel egy konzorciumi kutatás, derült ki az InfoRádió riportjából.

hirdetés

A térkép alapján hatékonyabb kezelési és diagnosztikai módszereket dolgoz ki a Semmelweis Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem, valamint 3DHISTECH Kft. közös kutatása. A másfél milliárd forintos projektről Bödör Csaba, a Semmelweis Egyetem Egyes Számú Patológiai és Rákkutató Intézetének tudományos főmunkatársa beszélt az InfoRádiónak.

„Napjainkban a daganatok kutatásában fontos szerepet tölt be a genetika” – mondta a szakértő. A betegség osztályozása gyakran genetikai alapon történik, továbbá sokat segített abban, hogy a szakemberek megértsék a különböző daganatok kialakulását, de hozzájárul a célzott, személyre szabott terápiás stratégia meghatározásában is. 

Bizonyos daganattípusoknál a genetika mellett a környezetnek is fontos szerepe van. „Vannak jól ismert rizikófaktorok: ilyen a dohányzás például” – hangsúlyozta Bödör Csaba. Nehéz meghatározni annak az arányát, hogy mennyiben felelős a genetikai háttér, illetve a környezet – tette hozzá. 

Bár alapvetően globális összefüggésekről van szó, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával indult Magyar Onkogenom Programban hazai leggyakoribb daganatos megbetegedésekben szenvedő betegek mintáit vizsgálják, így felrajzolva a magyar daganatos betegek genetikai térképét – tájékoztatott a Semmelweis Egyetem tudományos főmunkatársa. A kutatás arra a kérdésre is választ adhat, hogy vannak-e olyan genetikai eltérések, melyek gyakrabbak vagy épp ritkábbak a magyar daganatos betegek genomjában – tette hozzá.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink