hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Genetikai oka van a korán kelésnek

A Sleep tudományos folyóiratban megjelent, az UC San Francisco vezetésével készített tanulmány szerint az úgynevezett előrehozott alvásfázis szindróma háromszáz felnőttből legalább egyet érint, írja az Origo.

Az előrehozott alvásfázis (Advanced sleep phase) azt jelenti, hogy a test órája, vagy a cirkadián ritmus egy-kettő órával korábban működik, mint a legtöbb embernél, az alváshormon melatonin idő előtti felszabadulásával és a testhőmérséklet változásával jár.

A szindróma esetén az elalvási idő legalább két órával korában jelentkezik a szokásosnál, mint a felébredési idő is. Az előrehozott alvásfázis szindrómára jellemző aluszékonyság általában kora délután kezdődik, majd egy rövidebb-hosszabb alvást követően az érintettek túl korán felébredve, már nem képesek visszaaludni. Ez az alvászavar az idősebb felnőttek körében elterjedtebb, de a szorongással, depresszióval küzdő emberek is tapasztalhatják.

A Utah Egyetem és a Wisconsin Egyetem kutatói most egy alvási rendellenességekkel foglalkozó klinikán elemezték ki 2 422 páciens, 9 évre vonatkozó adatait, akiknek „nem jár jól a biológiai órájuk", tehát cirkadián ritmuszavarral élnek. A kutatásba bevont páciensek a velük készített interjúk során elismerték, hogy legalább egy olyan rokonuk van, akit hasonló szindrómával diagnosztizáltak.

A legújabb vizsgálatok szerint egy genetikai mutáció a magyarázata annak, hogy egyeseknek miért elég kevés alvás is, ami magyarázza a familiáris előrehozott alvásfázis szindrómát – magyarázta Louis Ptacek, az UCSF Orvostudományi Iskola professzora..

A korábbi kutatások alapján a tudósok még úgy gondolták, hogy emberek mintegy 0, 3 százaléka valódi hajnali pacsirta, azaz az átlagosnál jóval korábban felébred, illetve lefekszik, ám a most publikált tanulmány arra világított rá, hogy a jelenség jóval gyakoribb lehet, mint azt korábban a kutatók hitték, írja az Origo.

(forrás: Origo)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink