hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Freund Tamás kilépett

A kormány és az MTA közötti vita miatt kilépett a Professzorok Batthyány Köréből Freund Tamás agykutató, a magyar tudományos élet valószínűleg legtekintélyesebb és egyik legbefolyásosabb szereplője, közölte az Index.

A polgári-konzervatív oldalt képviselő tudósok Professzorok Batthyány Körén belül éles megosztottság alakult ki az Akadémia finanszírozásának tervezett átszabása miatt. A törvénytervezet, amelynek a véleményezésére csak perceket adtak eredetileg az MTA-nak, a félelmek és az Akadémia vezetése szerint komolyan veszélyezteti a magyar tudomány függetlenségét és az alapkutatások helyzetét, az MTA költségvetésének jelentős részéről ugyanis a jövőben az új Innovációs és Technológia Minisztérium döntene, egyelőre ismeretlen szempontok szerint. Lovász László elnök és az MTA vezetése ezekben a napokban is tárgyal Palkovics Lászlóval, a hazai tudomány mellett európai szintű a tiltakozás, a világ legtekintélyesebb tudományos lapja, a Nature is szerkesztőségi cikkben figyelmeztetett a veszélyekre.

Ehhez képest a Professzorok Batthyány Körének elnöke, Náray-Szabó Gábor kémikus egy Magyar Idők publicisztikában kiállt amellett, hogy a kormány azt csinál, amit akar, a tudomány autonómiáját féltő tudósokról pedig azt írta, hogy „Nálunk a bizalmatlan szabadságharcosok utcára mennek szabadon választott té­máik védelmében, mégis előszeretettel csüngenének a megvetett állam csecsein”.

A lap információi szerint nagyrészt emiatt tört ki az a belső konfliktus a Professzorok Batthyány Körében, ami miatt Freund Tamás egy szintén nagy tekintélyű tudóstársával, a Széchenyi-díjas Szathmáry Eörs evolucióbiólogussal együtt csütörtökön bejelentette, hogy kilép a szervezetből.

Egyáltalán nem értettem egyet a Náray-Szabó elnök úr publicisztikájában foglaltakkal. Olyan szintű a megosztottság még ebben a kizárólag a polgári oldalt képviselő testületben is az Akadémia finanszírozásának a tervezett átalakítása miatt, hogy már nem kívántam tovább tag maradni– mondta Freund Tamás az Indexnek. A magam csatornáin próbálom vívni ezt a harcot, és bízom benne, hogy az egyeztetések eredményre fognak vezetni a minisztérium és az MTA között – tette hozzá a Széchenyi-díjas neurobiológus, akiről a tudományon belül az a kép, hogy Orbán Viktorhoz is bejárása van.

A teljes cikk

 

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink