hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Forrás és stratégia kellene az egészségügy reformjához

Az ellátórendszer problémáinak a megoldásáért a legtöbbet az állam tehet a megfelelő stratégia kialakításával és megvalósításával – írja a G7.

Magyarország a nemzetközi összehasonlításban az egészséggel és egészségügyi ellátórendszerrel kapcsolatos mutatókat nézve, szinte minden szempontból lemaradt. Ennek rendbetételéhez több politikai ciklus is kell, de első lépésként fontos, hogy megfelelő forrás legyen, stratégia, szakpolitikai elképzelés arra, milyen fenntartható rendszert kellene létrehozni.

A modern, mintaértékű országok GDP-jüknek nagyságrendileg tíz százalékát költik egészségügyi ellátásokra, Magyarországon ez hét százalék. Növelni kell az egészségügyre fordítandó közkiadásokat, és szükség van kiegészítő egészségbiztosításra és az egészségpénztári megtakarítások erősítésére.

Az állami forrásokat kellene növelni, körülbelül a GDP-nk még plusz két százalékát kellene egészségügyi ellátásokra fordítani, másrészt a privát megtakarítási formákat támogatni. 

Az egészségtudatosságnak is rengeteget segíthetne abban, hogy Magyarországon az uniós átlaghoz képest ne kétszer annyian haljanak meg megelőzhető betegségekben. Ha a politika nem ellenségképek gyártásával, hanem például egészségkommunikációval foglalkozna hasonló elánnal, akkor egy jóval egészségesebb társadalom is felépíthető lenne. 

Az egészségügy igazi csapatmunka, nemcsak az orvosokat kell benne megfizetni, hanem olyan rendszert kell kiépíteni, amely a saját hibáiból képes tanulni, folyton fejlődik, és megtalálja minden résztvevőnek a saját motivációs szempontjait – írja a G7 portálon megjelent cikkében Rékassy Balázs.

(forrás: G7)
hirdetés

Könyveink