hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

"A társadalmi egyeztetés során érdemi észrevétel nem érkezett"

Ezzel a megjegyzéssel foglalta össze honlapján a Belügyminisztérium az egészségügyi reformrendeletekről szóló társadalmi egyeztetést, írja a Népszava.

Mint a lap megjegyzi: a megállapítás több szempontból is sajátos: kevés időt adott a kormányzat a véleményezésre, de a szakmai szervezetek valójában így is összesen több mint százezer karakterben fejtették ki álláspontjukat a rendeletekről.

A szakmai szervezeteknek alig egy hetük volt reagálni az egészségügy átalakításáról szóló törvénymódosítások rendelet-tervezeteire. Az érintett köztestületek, így a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, a Magyar Orvosi Kamara, valamint a Független Egészségügyi Szakszervezet is elküldte korrekciós javaslatait a szaktárcának.

Az alapellátó fogorvosok például az új minőség-mutatók bevezetésével kapcsolatban éltek éles kritikával. Az orvosi kamara utóbb kifogásai nyomatékosításra bejelentette: februárra összehívja országos küldöttértekezletét.A rendeletekkel kapcsolatban azt kifogásolták, hogy azok szerint súlyos ellátásbiztonsági és hozzáférési kockázatot eredményeznek. A végül kihirdetett rendeletből a tervezethez képest egyetlen passzus maradt ki az, amely a magánszektorban dolgozó orvosok húsz órás kötelező állami munkavégzéséről szólt.

A lap megkérdezte a tárcát, miként lehetséges, hogy az elküldött szakmai véleményekben nem találtak értékelendőt, de eddig nem érkezett válasz.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink