hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Forradalmasíthatja egy felfedezés a transzplantációt

Sikerült újra működésre bírni sertésszerveket egy órával az állatok halála után, ami áttörést jelenthet az orvostudományban, írja az Index.

A kísérletek alatt kialakított technika növelheti az átültetésre alkalmas szervek számát, és így az orvosok több időt nyerhetnek életmentés közben, ha emberekre is alkalmazzák, mondják a szakértők.

A Nature folyóiratban megjelent tanulmány megkérdőjelezi az élet és a halál közötti pillanatokkal kapcsolatos feltételezéseket is. A szakértők szerint az eredmények „rendkívül figyelemre méltóak” és „hihetetlenül jelentősek”.

Amikor a szív leáll, a szervezet nem kap oxigént és a túléléshez szükséges tápanyagokat. A szervek megduzzadnak, az erek összeesnek, és a sejtek – az emberi test építőkövei – elhalnak, magyarázták. Eddig úgy gondolták, hogy ez a sejthalál gyors és végleges, de a Yale Egyetem kutatói visszafordították a károsodás folyamatának egy részét a több mint 60 perce kimúlt állatokban.

Több létfontosságú szervben helyre tudtak állítani néhány olyan sejtet, amelyeknek már halottnak kellett volna lenniük.

A dolgok nem olyan halottak, mint ahogyan azt korábban feltételeztük – bebizonyítottuk, hogy molekuláris szinten valóban képesek vagyunk a sejtek helyreállítását kezdeményezni. Rá tudjuk venni a sejteket, hogy éljenek tovább – fejtegette az Index szerint a kutatók egyike, Zvonimir Vrselja.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink