hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Újabb transzplantációs mérföldkő: disznószívet ültettek két agyhalott ember testébe

Egészen elképesztő látni, ahogy egy disznószív dobog egy ember mellkasában, idézi a transzpalntációt végző sebészt a Qubit.

Újabb mérföldkőhöz érkezett a szervátültetés: a New York-i NYU Langone Health egészségügyi kutatóközpontban és kórházban az orvosok az elmúlt hónapban sikeresen ültettek génkezelt disznószívet két agyhalott páciens testébe – számolt be róla a USA Today.

Az agyhalott páciensek esetén lehetőség nyílik különleges kísérleti procedúrákat elvégezni: ilyen a génszerkesztett sertésszervek átültetése, írja a lap. Ez történt nemrég két olyan beteg esetén, akiknek testét családjuk kutatásra ajánlotta fel. Az átültetett disznószíveket 72 órán keresztül hagyták a páciensekben, hogy megfigyelhessék szervezetük reakcióit, és tanulmányozhassák a disznószív működését.

A disznószív-átültetést végző sebész Robert Montgomery, aki maga is egy átültetett szív tulajdonosa, azt mondta, egészen elképesztő látni, ahogy egy disznószív dobog egy ember mellkasában. Az orvos azt reméli, hogy olyanokon segíthet ezzel, akik másképp nem élhetnének annyi ideig, hogy kivárják a transzplantációt.

Az első férfi azonban, akin az Egyesült Államokban idén kíséreltek meg génszerkesztett disznószív-átültetést, két hónappal a transzplantáció után meghalt.

A teljes információ

 

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink