hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Kórházigazgatóknak indított vezetőképzést az ÁSZ

Fókuszban a kórházak gazdálkodása és finanszírozása

A törvényi előírásoknak való megfelelés a gazdálkodásban éppen olyan lényeges, mint a szakmai protokollok betartása a gyógyításban, ezért fontos, hogy a kórházak betartsák a gazdálkodásukra vonatkozó törvényi előírásokat – hangsúlyozta az Állami Számvevőszék elnöke, az ÁSZ által az elmúlt években ellenőrzött kórházak főigazgatóinak szervezett vezetőképzés nyitószemináriumán, az ÁSZ budapesti székházában. Domokos László hozzátette: az ÁSZ is érzékeli a finanszírozási és strukturális problémákat. Mint mondta: Az egészségügy finanszírozási rendszere a jelenlegi formájában nem fenntartható.

Domokos László hozzátette: az ÁSZ is érzékeli a finanszírozási és strukturális problémákat, néhány hónapja nyilvánosságra hozott elemzésében rámutatott, hogy az egészségügy finanszírozási rendszere a jelenlegi formájában nem fenntartható. Az ÁSZ ma indult öthetes vezetőképzésén mintegy 20 központi költségvetési intézményként működő kórház elsőszámú vezetője vesz részt.

„Az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséhez, illetve az ellátás minőségének javításához, mindenekelőtt szabályszerűen, átláthatóan, elszámoltathatóan és célszerűen gazdálkodó kórházakra, illetve szakellátó intézményekre van szükség" – szögezte le nyitóelőadása elején az ÁSZ elnöke. Domokos László hozzátette: Az eredményes és korrupciómentes gazdálkodást megalapozó, a törvényi előírásoknak megfelelő belső szabályozások kialakítása és működtetése alapvetően nem pénzkérdés.

Szigeti Szabolcs, az EMMI helyettes államtitkára a konferencián kiemelte: Olyan finanszírozási rendszerre van szükség, ami ösztönzi a struktúraváltást az egészségügyben. Hozzátette: A változás legfontosabb feltétele az együttműködés. Szigeti Szabolcs szerint szükség van a krónikus ellátás kapacitásainak felülvizsgálatára és szükséglet alapú átstrukturálására, illetve egyes ellátási szegmensek célzott átszervezésére és finanszírozásának revíziójára, például a traumatológia, érsebészeti ellátás, de más ellátási területeken is.

Bővebb beszámolókat az ÁSZ honlapján olvashat Domokos László, Szigeti Szabolcs felszólalásáról. A kórházi vezetőknek indított etikus vezetőképzés budapesti nyitószemináriumán előadást tartottak még dr. Németh Erzsébet és dr. Nagy Imre, az ÁSZ felügyeleti vezetői.

Az ÁSZ november 14-én indult öthetes vezetőképzésén mintegy 20 központi költségvetési intézményként működő kórház elsőszámú vezetője vesz részt.

hirdetés

Könyveink