hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

ÁSZ: az ellátórendszer finanszírozása nem fenntartható

Hatékonynak és eredményesnek értékelte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a szervezet 2018-as ellenőrzéseit szerdán a parlamentben.

Az ÁSZ 2018-ban is nagy hatékonysággal és eredményesen látta el a közpénzek és a közvagyon ellenőrzésével kapcsolatos feladatait – jelentette ki a szervezet elnöke az ÁSZ tavalyi tevékenységéről szóló beszámoló parlamenti vitáját megnyitó felszólalásában. Domokos László a kórházak gazdálkodását értékelve azt mondta, az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséhez, illetve az ellátás minőségének javításához szabályszerűen, elszámoltathatóan és célszerűen gazdálkodó kórházakra, illetve szakellátó intézményekre van szükség. Hozzátette: nem pénzkérdés az eredményes és korrupciómentes gazdálkodást biztosító belső szabályozások kialakítása és működtetése.

Elmondta, az Állami Számvevőszék is érzékeli a finanszírozási és strukturális problémákat, úgy látja, hogy az egészségügyi ellátórendszer finanszírozása a jelenlegi formájában nem fenntartható, továbbá az ellátórendszer struktúrája is korszerűsítésre szorul.

Ismertetése szerint a számvevőszék 2018-ban 806 ellenőrzött szervezetnek összesen 2161 javaslatot tett és 212 figyelemfelhívó levelet küldött. Hozzátette: az elszámoltatható közpénzfelhasználás érdekében 177 alkalommal értesítették a hatóságokat, az illetékes felügyeleti szerveket és kezdeményeztek eljárást az ellenőrzésekkor feltárt bűncselekményre, vagy súlyos szabálytalanságra utaló gyanú miatt. Domokos László tájékoztatása szerint a tavalyi ellenőrzésekkor kiemelt figyelmet kapott a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Államkincstár és az európai uniós támogatások hatékony és szabályszerű felhasználásának elősegítése. Nagy figyelmet kapott a nemzeti tulajdonú gazdasági társaságok, az önkormányzatok, valamint a kórházak mellett a felsőoktatási intézmények és hallgatói önkormányzatok ellenőrzése.

Az ÁSZ-elnök a számvevőszék előtt álló kihívásként beszélt a digitális ellenőrzési környezetre történő átállásról, amelynek érdekében már létrehozták az elektronikus adatszolgáltatási rendszert. Kitért arra is, hogy az egyik nagy piackutató cég 2018-as reprezentatív közvélemény-kutatása szerint a magyar társadalomban az elmúlt három évben szignifikáns módon emelkedett az Állami Számvevőszéket és annak tevékenységét ismerők aránya, valamint egyre többen bíznak a számvevőszéki megállapításokban.

A vitában Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) arról beszélt, hogy óriási problémák vannak az egészségügyben, és ha a magyarokat megkérdezik, melyik a legsúlyosabb probléma, évek óta az egészségügy szerepel az első helyen. Évek óta romló tendencia figyelhető meg abban a tekintetben is, hogy a magyarok miként vélekednek az egészségügy helyzetéről és arról, hogyan reagál a kormány az olyan problémákra, mint például az orvoshiány, a betöltetlen praxisok, a gyermekorvosi vagy a fogorvosi ellátás helyzete, magyarázta. A képviselő szerint egyre nagyobb kockázatot jelent a kórházi adósságállomány, és semmi nem történik ebben az ügyben, holott az ÁSZ jelentései is alátámasztják, hogy nem kezelik hatékonyan ezt a problémát. Hozzátette: hiába kap ajánlásokat a kormány a szükséges intézkedésekre, nincs előrelépés.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink