2022. január. 18., kedd - Piroska.
hirdetés
hirdetés

Főképp fiatalokat és nőket betegít a melanóma

Évente négyszáz halálos áldozatot követel a festékes bőrrák Magyarországon, és a megbetegedések száma az elkövetkezendő hat évben akár másfélszeresére is nőhet.

Olyan halálos, legfőképp fiatalokat és nőket érintő betegségről van szó, amely komoly anyagi befektetés nélkül, odafigyeléssel és évente minimum egyszeri szűrővizsgálattal megelőzhető - hangoztatta a melanómáról tartott sajtótájékoztatón Bata-Csörgő Zsuzsanna, a Magyar Dermatológiai Társulat elnöke.

Oláh Judit, klinikai onkológus, a Szegedi Tudományegyetem docense hangsúlyozta: a melanómánál életmentő a korai felismerés, hiszen sebészi kimetszéssel szinte százszázalékosan gyógyítható.

Az egymilliméteres tumornál 98 százalékos, míg egy négymilliméteres daganat esetében már csupán 55 százalékos az ötéves túlélési arány - hívta fel a figyelmet Lengyel Zsuzsanna, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, bőrgyógyász-onkológus.

A szakértők a kockázati tényezők között említették a világos és az erősen anyajegyes bőrt, a nagy dózisú napsugárzást és a genetikai hajlamot. Intő jel lehet, ha az anyajegy asszimetrikussá válik, körvonala elmosódik, színe sötétté esetleg világossá válik vagy megnövekszik, ilyen esetekben mindenképpen bőrgyógyászhoz kell fordulni - figyelmeztettek.

Azt tanácsolják, hogy délelőtt 11 és délután 4 óra között ne tartózkodjunk a napon, viseljünk kalapot és hosszú ujjú inget, használjunk fényvédő krémet és kerüljük a szolárium használatát, hiszen a mesterséges forrásból származó UV sugarak ugyanannyira veszélyesek, mint a napból származó sugárzás.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

„Ezt nem lehet felfogni. Én sem hittem el, mi következik majd”, mondja Kollár István, az Alzheimer című dokumentumfilm készítője, aki a forgatás során személyesen is érintetté vált.

„Amíg nem adom fel, legyőzhetetlen vagyok” mottója már-már szállóigévé vált. Ezt írta fel egy saját molinóra, amikor üzenetet küldött a sorstársaknak.