hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Fogyási tanácsadás artritiszeseknek

Amerikai adatok szerint négyszer többen vágnak neki a fogyókúrának azok közül, akik ellátásuk során fogyási tanácsadásban részesültek, közli az OTSZ Online.

Az Amerikai Egyesült Államokban jelenleg 54,4 millió felnőttnek van orvosilag igazolt artritisze. Ezen betegek 32,7%-a túlsúlyos, 38,1%-a pedig súlyosan elhízott (obez). A túlsúlyosak 23,5%-a, az obezitásban szenvedők 31,7%-a él súlyos ízületi fájdalmakkal. A csípő- vagy térd artritiszben szenvedőknek elsőként a fogyás javasolt a fájdalom csökkentése és a funkciók javítása érdekében. Amerikai adatok szerint négyszer többen vágnak neki a fogyókúrának azok közül, akik egészségügyi ellátásuk során ilyen irányú tanácsadásban részesültek. A minden részletre kiterjedő (táplálkozási, fizikai aktivitási, önszabályozási) tanácsadás javítja a betegek egészségi állapotát.

Az életviteli/fogyási tanácsadások száma lényegesen szaporodott az elmúlt években: míg 2002-ben csak a betegek 35,1%-a, addig 2014-ben már a betegek 45,5%-a részesült a szükséges tanácsadásban, ami 10,4%-os javulást jelent (p<0,001).

A legújabb adatok szerint 2002 és 2014 között 10,4%-kal nőtt az artritiszben szenvedő túlsúlyos, vagy  obez betegeknél a testsúly csökkentésére irányuló tanácsadások száma. Ez a javulás bíztató, de ugyanakkor a túlsúlyos betegek kb. 75%-a és az 1. osztályba tartozó obez betegek kb. 50%-a soha nem részesült semmilyen, a testsúly csökkentésére irányuló tanácsadásban. Az amerikai alapellátási és a prevenció szakértőkből álló csoport (USPSTF, U.S. Preventive Services Task Force) és az amerikai reumatológusok kollégiuma azt javasolja, hogy az egészségügyi szolgáltatók a térd- vagy csípőartritiszben szenvedőknek tanácsolják a testsúly megfelelő csökkentését, és nyújtsanak segítséget a betegeknek az étkezési és életviteli változtatások, az egészségesebb élethez vezető stratégiák kidolgozásához. Randomizált, kontrollált vizsgálatokban a diéta és a fizikális aktivitás együttes alkalmazása esetén volt a legkedvezőbb változás a testsúly, a fájdalom, az ízületek ereje, a gyulladás és a mobilitás terén, közli a lap.

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink