hirdetés
2022. november. 29., kedd - Taksony.
hirdetés

A kínai diéta javítja a cukorbetegek anyagcseréjét

A rostokban dús táplálkozás kínai gyógynövények fogyasztásával kiegészítve kedvezően befolyásolja a 2-es típusú cukorbetegek HbA1c-értékét, közli a PharmaOnline.

A táplálkozással az ember nemcsak a saját sejtjeit „eteti”, hanem a bélcsatornájában élő baktériumok milliárdjait is. Az elfogyasztott táplálék egyben a bél baktériumflórájára is hat. Míg a nyugati étrend, ami nagy arányban tartalmaz finomított cukrokat és zsírokat, az intesztinális mikrobiom diverzitását csökkenti, addig a rostokban dús étrend a bélben élő baktériumok számos típusának az életterét támogatja, írja a lap.

A táplálkozáskutatók egyre több kedvező hatást kötnek azokhoz a bélbaktériumokhoz, amik a táplálkozás során a szervezetbe jutó emészthetetlen rostokból rövid szénláncú zsírsavakat (short-chain fatty acid, SCFA) állítanak elő. Az SCFA-k ugyanis szerepet kapnak a gyulladásos folyamatok mérséklésében és az étvágy szabályozásában. Úgy tűnik, hogy az SCFA-k hiánya a 2-es típusú cukorbetegség és egyéb kórképek kialakulásával hozható kapcsolatba.

Collection of lotus, pink lotus flower, green seed, white lotus seed in fresh and dry, herbal tea of this flora, with amazing, abstract concept in vibrant color, this food make healthy , good sleep 123rf.com
Collection of lotus, pink lotus flower, green seed, white lotus seed in fresh and dry, herbal tea of this flora, with amazing, abstract concept in vibrant color, this food make healthy , good sleep 123rf.com

Sanghaji kutatóknak a Science hasábjain közölt eredményei szerint egy kis betegszámú (n=30) randomizált vizsgálat arról tanúskodik, hogy az SCFA-k képződését elősegítő koszt előnyösen befolyásolja a 2-es típusú cukorbetegek anyagcseréjét.

A vizsgálat során 14 diabéteszes betegnek a Kínai Dietetikai Társaság ajánlása alapján kellett táplálkozni 12 héten keresztül, míg 16 cukorbeteg a szokásos módon táplálkozott a vizsgálati időszak alatt. A diétás csoportba randomizáltak rendszeresen fogyasztottak egy zabból, fehér babból, vörös babból, kukoricából, jamgyökérből, földimogyoróból és lótuszmagból készült pépet.

Már néhány nap elteltével tapasztalható volt a „kínai diéta” vércukorszintre kifejtett kedvező hatása – mondja a vizsgálatot vezető Liping Zhao. A vizsgálat időtartama alatt fokozatosan csökkent a betegek HbA1c-szintje. A diétázók 89 százalékánál 7 százalékos érték alá csökkent a HbA1c-szint, míg a kontroll-csoportban ugyanez az arány 50 százalék volt.

A vizsgálatba bevont betegek székletmintáinak az elemzéséből kiderült, hogy a diétázó betegeknél a szénhidrátokat fermentáló baktériumok száma megemelkedett. Ezek egyébként azok a baktériumok, amik az SCFA-.k termelésében is aktívan részt vesznek. Minél magasabb szénhidrát-fermentáló génaktivitást sikerült igazolni a betegeknél, annál kedvezőbben változtak meg a szénhidrátanyagcsere-paramétereik.

A vizsgálati eredmények alapján a kínai diéta – a gyógyszeres kezelés mellett – jelentős szerepet kaphat a 2-es típusú cukorbetegség prevenciójában és terápiájában egyaránt.  

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Dr. Kovács Attila Géniusz fődíjas reumatológus főorvos alighanem a legsikeresebb kvízjátékos. Rangos Katalin beszélgetett vele.