2021. december. 06., hétfő - Miklós.
hirdetés
hirdetés

Új gyógymód a határeseti emlődaganatok kezelésében

Hazánkban több száz nő szenvedhet olyan határeseti emlődaganatban, amelyre megoldást jelenthet a már Budapesten is elérhető a vákuum-asszisztált excízió. A hagyományos műtétekkel szemben az eljárás során nincs szükség altatásra, nem kell befeküdni a kórházba, és nem marad hegvonal sem. A húsz perces beavatkozást Magyarországon csak a Duna Medical Centerben végzik.

Vannak olyan elváltozások, amelyek teljesen jóindulatú folyamatok, ennek ellenére teljesen el kell őket távolítani. Ennek oka, hogy ezek a határeseti, úgynevezett „B3” elváltozások (például papillaris folyamatok) nem egyformák a teljes területükön, tehát lehet bennük rejtett rosszindulatú részlet is. Amennyiben ezeket nem távolítják el, a későbbiekben rosszindulatú daganatokká alakulhatnak át. Ha egymás közelében több ilyen daganat van, azokat lehet egyszerre is kezelni.

„A vákuum asszisztált excíziós műtéteket a világon 10 éve kezdték el, hazánkban viszonylag új ez a beavatkozás. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy 3-20 mm közötti átmérőjű elváltozásoknál biztonsággal elvégezhető a beavatkozás – ezt a nemzetközi tanulmányok és szakmai ajánlások is alátámasztották”, mondta el dr. Forrai Gábor PhD, a Duna Medical Center Radiológia osztályvezető főorvosa, az Európai Emlődiagnosztikai Társaság (EUSOBI) elnöke.

Ultrahang vagy mammográfiás (sztereotaxiás) célzással helyi érzéstelenítésben (altatás nélkül) történik a beavatkozás, amelynek időtartama körülbelül 20 perc. A megelőző előkészítés, célzás, és bekötözés összesen egy órát vesz igénybe. A beavatkozás fájdalommentes, legfeljebb apró kellemetlenséget érezhet a beteg. A műtét során egy tű segítségével vákuumot képeznek és távolítják el a problémás részt. A beavatkozást ambulánsan végzik, utána a beteg hazamehet.

(forrás: Duna Medical Center)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Átlagemberként egyelőre továbbra is azt tehetjük mint eddig: ne hagyjuk terjedni (maszk, közösségi rendezvények kerülése, légzési és kézhigiénia, stb.), éljünk az oltás lehetőségével és figyeljünk oda az aktuális intézkedésekre.

Több kutatás igazolta, hogy a magasabb férfiak rövidebb életre számíthatnak, mint alacsonyabb társaik, mégsem ez a legfontosabb tényező a várható élettartamnál.