hirdetés
2023. január. 29., vasárnap - Adél.
hirdetés

Fesztivál-veszély

Évről-évre nő a nemibetegek száma Magyarországon, a fesztiválok időszaka különösen kockázatos. A STOP STD! Felelős szex kampányt idén is megszervezik. 

Egy nemigyógyászokból álló orvos csoport  3 éve ezért indította el  a STOP STD! Felelős szex kampányt, mellyel számos hazai fesztiválra (VOLT, Balaton Sound, Művészetek Völgye,  EFFOTT, Belfeszt) vitték el a kampány 7 üzenetét:

  1. Használj mindig óvszert a szexuális érintkezés minden formájához!
  2. Járj rendszeresen STD szűrésre, és partneredet is beszéld rá erre!
  3. Csak kölcsönösen monogám kapcsolatban, STD szűrés után hagyd el az óvszert!
  4. Légy felkészült, gondolkodj előre: ha sejted, hogy a buliban vagy randin szexuális érintkezésre van kilátás, sose indulj el óvszer nélkül!
  5. Légy korrekt és őszinte partnereddel, ami a felelős szex alapja!
  6. Alkohol hatása alatt rossz döntéseket hozhatsz, ezért ha nem vagy önmagad, kerüld az alkalmi kapcsolatokat!
  7. Tanulj meg nemet mondani – jogod van megválasztani, kivel kerülsz intim helyzetbe!

A szakemberek által létrehozott és folyamatosan frissülő tematikus lakossági weboldal, a www.std.hu a nemi érintkezéssel közvetített fertőzésekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat adja közre, a fiatalok számára érthetően megfogalmazva derül ki a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményből. 

A szexuális úton terjedő fertőzések és betegségek bárkit érinthetnek, aki szexuális életet él. Az Amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ,  a CDC (Center for Disease Control) adatai szerint 25 éves korára  minden második szexuálisan aktív személy megkap valamilyen nemi érintkezéssel közvetített fertőzést.

Ezek a fertőzések megelőzhetőek, időben felfedezve kezelhetőek, de kezeletlenül súlyos betegségeket  okozhatnak, gondoljunk csak a HPV okozta méhnyakrákra, a chlamydia miatt kialakuló meddőségre ,ízületi gyulladásra, kismedencei gyulladásra, vagy akár az AIDS-re.

 „Azon túlmenően, hogy az egyes STD-fertőzések komoly egészségkárosodást okozhatnak a fertőzötteknek, erősen kihathatnak a jövőbeli gyermekvállalás lehetőségére is. Amikor a népesség fogyása miatt aggódunk, érdemes volna ezt a tényezőt is figyelembe venni. – nyilatkozta dr. Tisza Tímea nemigyógyász, a STOP STD! Felelős szex kampány elindítója, a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa.

A mintegy 2000, a fesztiválokon kitöltött kérdőív  alapján a szakemberek megállapították, hogy a fiatalok ismeretei sajnos még mindig hiányosak a témában, a szexuális úton terjedő fertőzések vizsgálatát célzó STD szűrésre szinte egyáltalán nem járnak és óvszert is ritkán, akkor is elsősorban a nem kívánt terhesség megelőzésére használnak.

 A tavalyi EFFOTT fesztivál kérdőíves adatainak részletes elemzése révén például meglehetősen riasztó tényekre derült fény.

Az STD szűréseken való részvételi arány rendkívül alacsony. A válaszadók 87%-a soha nem volt még STD szűrésen, sokan még magát a kifejezést sem ismerték, 43% azt hitte, hogy a nőgyógyászati rákszűrés során „automatikusan” nemi úton terjedő fertőzésekre is szűrnek.

Az óvszerhasználat még mindig nem túl népszerű. A válaszadók 54%-a soha nem vagy csak néha használ óvszert, mindössze 46% védekezik mindig ezzel a módszerrel. Az óvszerhasználat oka a többség (83%) esetében inkább a nem kívánt terhesség megelőzése, a fertőzések elkapásától való félelem csak a második (48%) leggyakrabban jelölt válasz, míg a partner megfertőzésétől való félelem alig néhány válaszadót motivál.

A nemi betegségekkel kapcsolatos általános tudáson is van még mit javítani. A válaszadóknak csupán 11%-a tudta hibátlanul megjelölni a hazánkban előforduló, nemi úton terjedő fertőzéseket. 94%  viszont szerencsére tisztában van azzal, hogy a nemi betegségek nem feltétlenül okoznak látható tüneteket a nemi szerveken, és ugyancsak 94% tudja, hogy fertőzés esetén a partnert is kezelni kell. 73% -nak nem újdonság, hogy a HPV okozza a méhnyakrákot (26%-nak viszont még mindig az!), és a válaszadók 66% van csak tudatában annak, hogy a HPV elleni oltással a méhnyakrák és a nemi szervi szemölcs is megelőzhető. 41% gondolja tévesen, hogy orális szexszel során nem kell óvszert használni, 22% pedig teljes bizonyossággal úgy hiszi, hogy a szexnek ez a formája STD szempontból teljesen biztonságos.

Sokaknak már 3 hónap leforgása alatt is több szexuális partnere van. A válaszadók mindössze 21%-nak nem volt nemi kapcsolata az elmúlt 3 hónapban, 55%-nak volt csak 1 partnere. A fennmaradó 24 %-on belül 2-4 partnerről 19%, 5-10 közötti létszámról a válaszadók 4%-a számolt be. A 679 válaszadóból négyen (ebből hárman férfiak) 10 vagy több partnerrel”büszkélkedtek”. A nagyobb számokat közlők túlnyomó részt férfiak voltak, de a nők 13%-a is 2-4 közötti szexuális kapcsolatról nyilatkozott.

 „Bár a fiatalok manapság már sokkal nyitottabbak, érdeklődőek és szívesen beszélgetnek a témáról, a rendelések tapasztalatai és a felmérés eredményei sajnos arra utalnak, hogy a gyakorlatban még mindig nem elég körültekintőek, és nem tesznek meg mindent a fertőzések megelőzése érdekébenmondta dr. Szandányi Réka, aki a www.std.hu oldal „Orvos válaszol” rovatát vezeti.

„A fiatalok – bár tájékozottságuk sokat javult – kicsit mégis úgy élik a hétköznapi életüket, mintha ezek a betegségek őket nem érintenék, számukra nem jelentenének reális veszélyt. Nincs szükség túlzott óvatosságra, hiszen nem lehet, és nem is kell „szkafanderben szexelni”, azt viszont minden magára valamit adó, felelősségteljes fiatalnak meg kell értenie, hogy igenis van esélye a megfertőződésre, sőt, ő is lehet beteg akár anélkül, hogy bármilyen tünetet tapasztalna. A szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel, a körültekintő partnerválasztás és a megfelelő védekezés (óvszerhasználat) a felelős szex alapvető pillérei, melyek révén biztosíthatjuk, hogy ne kapjunk el, és ne adjunk át nemi úton terjedő betegségeket – összegezte véleményét Tisza Tímea.

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

A légzés automatikus működés, egyesek szerint mégis érdemes nagyobb tudatossággal végezni ezt is.