hirdetés
hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Szabotázs Nagy-Britanniában

Fájdalomcsillapító helyett antipszichotikum

Augusztus 26-én éjjel Nagy-Britanniában a Nurofen Plus nevű fájdalomcsillapító valamennyi dobozát kivonták a forgalomból, illetve visszahívták, miután a gyártók szabotázst gyanítva értesítették a rendőrséget. A szabotázst az valószínűsíti, hogy a gyógyszer dobozában több helyen is antipszichotikumot találtak az ibuprofent és kodeint tartalmazó fájdalomcsillapító helyett.

A Scotland Yard vizsgálja azt a kérdést, hogy ki állhatott amögött a feltételezett összeesküvés mögött, amelynek eredményeként a Nurofen Plus tablettákat egy antipszichotikum, a receptre kapható és a skizofrénia kezelésére használt Seroquel XL tablettáira cserélték ki.

 A gyógyszerek kicserélése nem véletlenül történt, a szándékosság egyértelmű, mivel a Seroquel XL tablettákat tartalmazó buborékfóliás levelekből levágtak egy darabot, hogy beférjen a Nurofen Plus dobozába – eredetileg ugyanis a csomagolás hosszabb, mint a Nurofent tartalmazó levél.

A gyógyszer visszahívása azt jelenti, hogy legalább 250 000 dobozt kell visszaküldeni a gyártónak. A szabotázst múlt szerdán vették észre, amikor három, egymástól távoli londoni Boots áruházban is Seroquel XL tablettákat találtak a Nurofen Plus dobozában.

A szabotázstól való félelmet alátámasztotta, hogy augusztus 26-án két újabb Nurofen dobozt találtak (az egyiket Észak-Írországban), amelyek más gyógyszereket tartalmaztak: az egyik Seroquel XL-t, a másik Neurontint, egy antiepileptikumot.

A gyártó, a nottinghami Reckitt Benckiser cég nyilatkozatában kijelentette: „Fogyasztóink biztonsága mindennél előbbre való. Bár senkinél sem jelentkeztek súlyosabb egészségügyi problémák, nem vállalunk semmilyen kockázatot termékeink biztonságosságát vagy minőségét illetően. Szabotázsra gyanakszunk, és együttműködünk a rendőrséggel, hogy megtaláljuk az ezért felelős személyt vagy személyeket. Amíg ez nem történik meg, felfüggesztjük a Nurofen Plus terjesztését.”

 A vásárlókat is arra kérték, hogy a Nurofen dobozokat vigyék vissza a legközelebbi patikába. A kicserélt gyógyszer egyébként felismerhető: egyrészt a Seroquel XL buborékfóliás csíkjaiból két tablettának megfelelő darabot levágtak, másrészt a Seroquel kapszulák csomagolása arany és fekete színű, míg a Nurofené ezüst és fekete.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, The Daily Telegraph)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés