2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Mérgező magyar ételeket vontak ki a forgalomból Ausztriában

Ausztriában kivonták a forgalomból a magyar Ziegler ostyagyár két termékét túl magas fuzárium méreg tartalom miatt.

Kapcsolódó cikkek

Ziegler Péter, a Ziegler Ostya Bt. ügyvezető igazgatója a történtekről azt mondta: az általuk használt magyar lisztnek volt a megengedettnél magasabb a Don-toxin tartalma - így az ostyában is határérték feletti mennyiséget lehetett mérni.

A 150 grammos kiszerelésű sajtos, köményes ízesítésű tallért és az ugyancsak 150 grammos paprikás tallért az engedélyezettnél magasabb deoxynivalenol tartalom miatt hívta vissza a forgalmazó az osztrák egészségügyi és élelmiszerbiztonsági hivatal (AGES) tájékoztatása szerint.

Ziegler Péter elmondta: a történtek anyagilag megrengették a céget, amelynek 58 éves működése alatt még nem fordult elő minőségi probléma. Közölte: március elején egy németországi hatósági vizsgálat derítette ki a megengedettnél nagyobb Don-toxin tartalmat a sajtos tallér vizsgálatakor; akkor a cég leállította e termék gyártását és mindet vissza is hívta Németországból, Hollandiából, Ausztriából és Magyarországról is.

Az igazgató hozzátette: rajtuk kívül álló oka van a történteknek, a magyar malomtól ugyanis megkapták a minőségi bizonyítványt, de a liszt nem volt ennek megfelelő. Azóta a cég lengyel import-lisztet használ a gyártáshoz, és mint elmondta, próbálják a malom felé érvényesíteni az okozott kárt.

A cég által gyártott édes termékeket nem érinti a visszahívás, hiszen azokban kisebb az ostyalap, kevesebb bennük a liszt.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink