hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Fájdalomcsillapító az agitált demens betegeknek

Sok, demenciában szenvedő betegnek „kémiai bunkósbotot”, antipszichotikus gyógyszert írnak fel, holott közülük jónéhányat hatásosabban lehetne kezelni egyszerű fájdalomcsillapítókkal – mutatta ki egy új kutatás.

A brit és norvég kutatók által végzett vizsgálat szerint, amely a British Medical Journal honlapján jelent meg, a fájdalomcsillapítók szignifikánsan csökkentették az agitációt a demens betegekben.

Az agitáció a demencia gyakori tünete, és rendszerint antipszichotikus szerekkel kezelik, noha ezeknek veszélyes mellékhatásaik lehetnek.

Az Alzheimer Társaság azt szeretné, ha az orvosok más kezelési módokat is fontolóra vennének.

A szakértők szerint az Egyesült Királyságban évente mintegy 150 ezer betegnek írnak fel fölöslegesen antipszichotikumot, amelynek erős szedatív hatása van, ronthatja a demencia tüneteit és növeli a stroke, sőt a halál kockázatát is.

Gyakran olyan betegeknek adnak ilyen szereket, akik demenciájuk következtében agitáltak vagy agresszívek.

A norvég kutatók és londoni Kings College munkatársai azonban elképzelhetőnek tartották, hogy az ilyen viselkedéseket olykor fájdalom válthatja ki, amit a betegek nem tudnak más módon kifejezésre juttatni.

Összesen 352, mérsékelt vagy súlyos demenciában szenvedő norvég személyt vizsgáltak meg, akik ápolási otthonokban éltek. Felüknek minden étkezéskor fájdalomcsillapítót adtak, a többieknél folytatták az addigi kezelést.

Nyolc hét múlva a fájdalomcsillapítót kapó csoportban 17 százalékkal csökkentek az agitáció tünetei – ez nagyobb mértékű javulás, mint amit az antipszichotikumokkal el szoktak érni. Az eredmény azt jelezte, hogy ha megfelelően kezelik a betegek fájdalmait, csökkenteni lehet a betegek által kapott antipszichotikumok mennyiségét.

Clive Ballard professzor, az Alzheimer Társaság igazgatója és a szerzők egyike jelentősnek tartja az eredményeket. „Jelenleg a demens betegek fájdalmát kifejezetten alulkezelik, mivel rendkívül nehéz felismerni. Azt hiszem, a fájdalomcsillapítók adása jelentős változást hozhat a betegek életébe, könnyebbé teheti az együtt élést a demenciával” – mondta.

Az Alzheimer Társaság új irányelveket bocsát ki, amelyekben felhívja az orvosok figyelmét arra, hogy alaposan gondolják meg az antipszichotikumok felírását, és vegyék számításba, hogy helyette fájdalomcsillapítót is rendelhetnek.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: BBC, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés