hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

PET-CT-vizsgálat a korai kezdetű Alzheimer-kórban

A Mayo Clinic legfrissebb vizsgálata szerint a „kognitív tartalék” (rezerv) PET-CT-vizsgálattal történő felmérése hasznos információkkal szolgálhat a korai kezdetű Alzheimer-kór időbeni felismeréséhez.

„Bár az Alzheimer-kór korai kezdete korántsem tekinthető gyakorinak, a diagnózis mégis mélyen befolyásolja az érintett beteg sorsát. A tünetek nemegyszer váratlanul jelentkeznek, és a betegsegítő hálózatok figyelméből is sokszor eleve kiesik a viszonylag fiatalabb korosztály” – hívta fel a figyelmet a korai kezdetű Alzheimer-kór felismerésének jelentőségére a vizsgálat vezetője, dr. Jacob Richard Hodge az American Roentgen Ray Society (ARRS) éves kongresszusán május 2-án Chicagóban.

PET-CT-vizsgálat a korai kezdetű Alzheimer-kórban

A hasonlóan súlyos klinikai képpel jelentkező betegeknél a kutatók úgynevezett „kognitív tartalékot” mutattak ki, melynek mértéke jelentősen befolyásolja a tünetek későbbi klinikai megnyilvánulását. Az adatok azt jelzik, hogy a magasabb iskolázottságú betegek hosszabb ideig képesek ellensúlyozni az Alzheimer-kórhoz kapcsolódó patológiai változásokat, és ezzel késleltetni az Alzheimer-demencia kialakulását. A Mayo Clinic kutatói most PET-CT-vizsgálat segítségével 91, 65 évesnél fiatalabb beteg esetében mérték fel, hogy kimutatható-e az említett kognitív rezerv korai kezdetű Alzheimer-kórban, mely gyakran agresszívabb lefolyást és gyorsabb progressziót mutat, mint a hagyományos forma.

A kutatók ezen túlmenően ismételten elemezték a PET-CT-vizsgálattal korábban már közölt adatokat, és korai kezdetű Alzheimer-kór kapcsán olyan jelentős eltéréseket tudtak kimutatni, melyek alátámasztják ezek elemzésének szükségességét fiatalabb betegek esetében. „Fiatalabb korban sokszor nem is gondolunk arra, hogy a kezdeti tünetek mögött korai kezdetű Alzheimer-kór állhat, éppen ezért a PET-CT-vizsgálat hasznos segítséget nyújthat a diagnózis felállításához” – mondja dr. Hodge.

Jóllehet a „kognitív tartalék” felfedezésével önmagában nem lassítható a betegség progressziója, a Mayo Clinic kutatói szerint a korrekt kórismézés és a korai betegoktatás révén javíthatja a betegek életminőségét. A vizsgálat vezetője szerint biztos diagnózis birtokában idejekorán megkezdődhet az Alzheimer-kórban szenvedő beteg gondozása és jövőjének megtervezése.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés