hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Legalább négymillió idős embert bántalmaznak évente Európában

Legalább négymillió idős ember válik fizikai bántalmazás áldozatává évente Európában - derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss jelentéséből.

A WHO európai szervezete szerint évente mintegy 2500 idős ember halálát okozzák a családtagjaik. A jelentés apropóját a WHO 3. európai prevenciós konferenciája szolgáltatta.

A fizikai bántalmazásnak kitett időseken kívül évente 29 millióan szenvednek lelki terrortól, 6 milliónak okoznak anyagi kárt lopás és/vagy csalás révén, és egymillió a szexuális bántalmazásnak kitettek száma.

Az idősek bántalmazása a jelentés szerint továbbra is társadalmi tabunak számít. Sok országban az esetek jelentős részét nem jelentik, vagy ha igen, a hatóságok nem vesznek róluk tudomást. Az elbutulásban (demencia) szenvedő, illetve fogyatékos öregek esetében az átlagosnál is magasabb a bántalmazás kockázata. A legtöbb probléma azokban az országokban adódik, ahol alacsonyak a jövedelmek; ezekben is főleg a legszegényebb társadalmi rétegekben fordul elő halmozottan az idősek bántalmazása.

Az ENSZ szakosított szervének jelentése felhívja a figyelmet arra, hogy 2050-ben Európa lakosságának az egyharmada 60 éves vagy annál idősebb lesz. Nagyobb ráfordítást fognak igényelni a nyugdíjak és az egészségügyi ellátás, s mivel több idős ember szorul a fiatalok gondoskodására, újabb teher nehezedik a gazdaságra, a társadalomra, a családokra. Ez növelheti azoknak az időseknek a számát, akiket bántás ér - állapította meg dokumentumában a WHO.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink