hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Ezer emberre alig több mint 6 ápoló jut itthon

A szaktárca az ATV Híradójával azt közölte, hogy 2022-ben egy ápoló átlagosan két és félszeresét keresi az emelés előtti fizetésének.

Az ápolók létszáma legalább kétszerese Magyarországon az orvosok létszámának – fejtette ki Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke. Az ideális viszont az lenne, ha az ápolók száma négyszerese lenne az orvosok számának.

Ha megnézzük a világstatisztikákat, azokban az országokban, ahol jól képzett, felkészített ápolók teljesítenek szolgálatot, és a számuk nagyobb arányú, ott sokkal jobb egészségügyi mutatókat tudnak az országok bizonyítani, hiszen sokkal jobb a prevenciós tevékenysége az országnak, sokkal jobb a betegellátás, a gondozás, a rehabilitáció területe – magyarázta az ATV Híradójának.

Több ezer ápoló az új egészségügyi szolgálati jogviszony, az oltási kötelezettség és a nyugdíj miatt hagyta el a pályát, de a havi 60 óra túlóra és az alacsony bérek sem segítik a helyzetet. Ráadásul a szakma kiöregedett.

„Ami a legközvetlenebb veszélyt jelenti a magyar egészségügyben az a szakdolgozók és a nővérek elvándorlása” – 2020-ben mondta ezt a miniszterelnök. Végül 2022-ben a 30 százalékos béremelésből 21 százalékos emelés lett. Most egy 4-6 éves jogviszonnyal rendelkező ápoló bruttó 510 ezer, nettó 340 ezer forintot keres.

Legnagyobb probléma még mindig a humán erőforrás hiány, és ha ez még tovább súlyosbodik, akkor azt gondolom, hogy az egy olyan krízishelyzet, hogy a kormánynak nagyon komolyan meg kell gondolnia, hogy az orvosi fizetésemelésekhez képest hasonló fizetésemelést hajt végre az ápolóknál – véli Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász.

A szaktárca az ATV megkeresésére azt írta: 2022-ben egy ápoló átlagosan két és félszeresét keresi a béremelés előtti bérének.

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink