hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Gulyás Gergely szerint nem lesz felmondási hullám az egészségügyben

Az elmúlt időszak béremelései nyomán nem számít felmondási hullámra május 31-e után a kormány – többek között erről is beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

Soha nem látott mértékű fizetésemelést kaptak az orvosok, 80 százalékuk ezzel a hálapénz párhuzamos kivezetése mellett is jobban járt, így a veszélyhelyzet május 31-ei lejárta után sem számít felmondási hullámra Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A csütörtöki Kormányinfón kérdésre válaszolva azt is elmondta, a szakdolgozói bérek 2014 óta folyamatosan, az utóbbi ciklusban pedig 72 százalékkal emelkedtek, és bár azt elismerte, hogy a növekedés alacsony bázisról indult, ezért a nővéri fizetések még most sem kiválóak, de jelentős volt, ezért szerinte az ápolók sem fogják tömegesen elhagyni az állami egészségügyet a felmondási tilalom feloldása nyomán.

Készen áll a fogadásukra, és létszámbeli korlát nélkül tudja ellátni a sebesült ukrán katonákat a magyar egészségügy, ha szükség lenne rá; ezt a Honvédelmi Minisztérium is megerősítette – mondta a politikus az orosz-ukrán háború kapcsán.

HIV, tbc, hepatitisz

Az elmúlt 24 órában 4290, a háború elől menekülő lépte át a határt Ukrajna és Románia irányából. Arra a felvetésre, hogy a menekültek között sok HIV-fertőzöttel, de kevés tbc-szűrttel találkoznak az orvosok, a miniszter úgy reagált, a kormány már a háború kezdetén döntött arról, hogy a menekültek és a menekültstátuszt nem igénylők ingyenesen vehetik igénybe az ellátásikat és a szűréseket Magyarországon.

Ismeretlen eredetű, heveny májgyulladásos esetet jelentették tucatnyi európai országból és Amerikából, amely a gyermekek körében terjed. A vírus okozta megbetegedés már szomszédunkban is felütötte a fejét, ám Gulyás Gergely szerint egyelőre egészségpolitikai, kormányzati intézkedésekre nincsen szükség. Mint az ezzel kapcsolatos kérdésre elmondta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ figyeli az adatokat, de hazánk nincs azon európai államok között, ahol magasabbak a fertőzési adatok.

Januárig visszamenőleg emelik a nyugdíjakat

Az új kormányzati struktúrával kapcsolatos kérdésekre válaszolva a kabinetminiszter kifejtette, nem lehet több tucat minisztériumot fenntartani, ráadásul ahhoz, hogy hatékony döntések szülessenek, álláspontja szerint nem is szükséges önálló tárca, e nélkül is látványos eredmények érhetőek el.

Döntés született az üzemanyag- és élelmiszerárstop fenntartásáról, amelynek fenntarthatóságát július 1-jén vizsgálja felül a kormány a kamatstoppal együtt – számolt be Gulyás Gergely a kabinet szerdai ülésén történtekről.

Ugyancsak döntött a kormány a nyugdíjak 3,9 százalékos emeléséről, amelyet – a törvényben rendelt novemberi határidőnél korábban – júliusban kapnak majd meg az érintettek, januárig visszamenőleg. A döntést a 8,9 százalékos inflációs előrejelzés indokolta – mondta a politikus.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. április 28-án. MTI/Máthé Zoltán
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. április 28-án. MTI/Máthé Zoltán

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink