hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Ez is növelheti a cukorbetegség kockázatát

A Diabetologia szaklapban megjelent tanulmány szerint a genitális herpesz növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát – írja a Study Finds nyomán a 24.hu.

Németországi kutatók összefüggést találtak a 2-es herpes simplex vírus (HSV2) és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulási kockázata között.

A tanulmány szerzői megjegyzik, hogy a HSV2 egyike annak a két herpeszvírusnak, amelyek növelhetik a cukorbetegség kialakulásának esélyét. A másik a citomegalovírus (CMV), egy gyakori vírus, amely minden korosztályban fertőzhet. Az új tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, hogy a nyolc ismert herpeszvírus milyen hatással van a cukorbetegség kockázatára. A többi vizsgált törzs a herpes simplex vírus 1 (HSV1), a varicella-zoster vírus (VZV), az Epstein-Barr vírus (EBV) és a humán herpeszvírus (HHV) 6, 7 és 8 voltak.

Az eredmények azt mutatják, hogy a HSV2 és a CMV összefüggést mutatott a prediabétesz magasabb előfordulási arányával.

A HSV2-t hordozóknál 59 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki prediabétesz, mint azoknál, akiknél nem volt ilyen nemi szerveket érintő herpesz. A CMV-ben szenvedők 33 százalékkal nagyobb valószínűséggel váltak prediabéteszessé, közli a lap.

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés