hirdetés
2022. június. 29., szerda - Péter, Pál.
hirdetés

Gazdaság

Évente több mint 70 milliárd forint hálapénzt adnak a betegek

A magyarok évente 73,4 milliárd forint hálapénzt adnak az egészségügyi ellátás különböző szintjein jobb ellátásban bízva – derült ki a Patika Egészségpénztár, a Magyar Önkéntes Egészségpénztárak Szövetsége és a Corvinus Egyetem marketing tanszékének munkatársai által közösen készített felméréséből, amelyet kedden ismertettek Budapesten.

A 2200 ember megkérdezésén alapuló kutatásból kiderült, hogy a kórházakban adták a legtöbb hálapénzt, a legkevesebbet a gyógyszertárban „hálálkodtak” az emberek. A kutatók megjegyzik, hogy a patikai hálapénz a kisvárosok lakóira jellemző inkább, legalábbis ők többet fordítanak ilyen célra.

A kutatást összegző tanulmány szerint a válaszadók 71 százaléka járt patikában, közülük mindössze 1 százaléka adott pénzt. A háziorvost a megkérdezettek 78 százaléka kereste fel, közülük 19 százalék adott plusz pénzt, a rendelőintézetet felkereső 68 százalékból 22 százalék adott hálapénzt. Kórházi ellátást a megkérdezettek 48 százaléka vett igénybe, és minden második ember nyilatkozott úgy, hogy adott pénzt.

A hálapénz mértékét vizsgálva nagy a szóródás az összegeket nézve, de átlagosan 28 500 forintot adtak az emberek a kórházakban. A legkisebb adott összeg ezer, a legmagasabb pedig félmillió forint, de az egyes kórházi beavatkozásokat nem rangsorolták a kutatók. Az egyes esetekben adott hálapénz nagysága függ az egy főre eső jövedelemtől; minél magasabb a jövedelem, annál inkább hajlandóak az emberek hálapénzt adni.

A válaszadók fele érezte úgy – derült ki –, hogy kórházi ellátása attól lett jobb, hogy hálapénzt adott. A kutatók azonban megjegyzik, hogy az orvosi ellátás speciális, professzionális jellege miatt az ellátás minőségéről még annak igénybevételét követően is nehéz laikusként véleményt formálni.

A megkérdezettek a jövőre nézve igen pesszimisták; a válaszadók úgy vélték, hogy ma több hálapénzt kell fizetni, mint három éve, és három év múlva még többet kell majd adniuk.

MTI

cimkék

hirdetés
hirdetés

Könyveink