hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Évente két konszolidációt kérnek a beszállítók

Az Orvostechnikai Szövetség azt javasolja, hogy évente kétszer legyen kórházi konszolidáció. Rásky László főtitkárral a Világgazdaság beszélgetett.

Az idén megszakadni látszik az a többéves gyakorlat, hogy az év végén kórházkonszolidáció keretében rendezik az egészségügyi intézmények által felhalmozott adósságot – mondta a Világgazdaságnak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára. A beszállítókat képviselő három tagszervezet levelet írt Varga Mihály pénzügyminiszternek és Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének annak érdekében, hogy a beszállítók mihamarabb hozzájuthassanak követeléseikhez.

Az OSZ főtitkára szerint a kórházkonszolidáció rászoktatta az intézményeket, hogy az év második felében felhalmozzák a kifizetetlen számláikat. Úgy látja, az adósságkonszolidáció jutalmazza az adósságot felhalmozókat és bünteti a jól gazdálkodókat.
Az OSZ javaslatai között szerepel, hogy évente kétszer – augusztus végén, majd decemberben – legyen konszolidáció, amíg nem teszik rendbe a kórházak finanszírozását.

Az elmúlt években év végére jellemzően 50 milliárd forint körüli összegre duzzadt az érintett intézmények adóssága, ennek alapján az évente kétszeri, 20-25 milliárd forintos adósságrendezéssel a kórházak beszállítóit is meg lehetne nyugtatni.

Rásky László hozzátette: a beszállítók és az állami egészségügyi intézmények közötti bizalom 2014–2015-ben bomlott meg, amikor 90 milliárd forintra rúgott a ki nem fizetett számlák összege. A ki nem fizetett tartozás főleg a magyar tulajdonú, kis- és közepes vállalatokat érinti érzékenyen, emiatt nem tudnak dolgozókat felvenni, bért emelni, tartalékot képezni. Amikor már sok százmilliós a kintlévőségük, megesik, hogy hitelből fizetik ki a közterheiket. Amíg ugyanis köztartozásuk van, nem indulhatnak közbeszerzési pályázaton.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink