hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Az egészségügy jövője a fejlődés tükrében

Az információtechnológiai átalakulások, a demográfiai változások és a felgyorsuló globalizáció a jövőben befolásolhatja a munkaerőpiacot az egészségügyi ágazatban is. A  hvg.hu írt a témában.

A globális népesség folyamatos és földrajzilag aránytalan növekedésének következményeként a 24 év alattiak 90 százaléka várhatóan a fejlődő országokban él majd, míg a fejlett világ lakossága elöregszik, de az élettartam meghosszabbodik. Az egészségügyi és szociális szektornak az egyre nagyobb kiadások mellett ezeket a kihívásokat is kezelnie kell. Az álláspiacot az új infokommunikációs megoldások sokasága – a bio- és nanotechnológiával összefonódó gyógyszeripar, a bionyomtatás, a személyre szabott medicina, a robotsebészet – is befolyásolja majd – olvasható a hvg.businessmagazin.hu oldalon. 

Az egészségügyet befolyásoló technológiák egyrészt munkaköröket szorítanak háttérbe (például az orvosírnokokét), azokat robotokkal és intelligens programokkal helyettesítik – szól továbbá az elemzés.  Mindehhez át- és továbbképzések szükségesek, másrészt sokkal több újat teremtenek, mint amennyi megszűnik. Az álláspiaci változások nemcsak demográfiai trendek következményei, hanem annak a folyamatnak is köszönhetők, hogy az orvostudomány nemcsak betegségek megelőzésére és kezelésére terjed ki, hanem emberi képességek feljavításával is foglalkozik majd (és ennek csak szűk részhalmaza az öregedés lassítását célzó medicina) – írják a HVG cikkében.

 A regenerációs nanodoktor feladata a szervezetbe juttatott parányi eszközök rendeltetésszerű működésének felügyelete; munkája a pacemakereket távoli központokból ellenőrző szakemberéhez, illetve az otthoni nanoműtéteket megtervező és kivitelező terapeutáéhoz hasonlít. A terapeuta fizikai és/vagy virtuális klinikáján dolgozik a betegeket és egészséges személyeket életmódbeli tanácsokkal ellátó, egyszerre orvos, pszichológus és IT-szakember transzhumanista konzultánssal. A különféle implantátumokkal felturbózott személyek rutinvizsgálatát biobotok is végezhetik, szakszerű működtetésükhöz viszont két-három fős humán karbantartó személyzet szükséges. Az egyénre szabott medicina és az idősgondozás szintén új munkahelyeket teremthet – vélekedik a szerző a hvg.hu cikkbén. 

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink