2022. május. 18., szerda - Erik, Alexandra.
hirdetés
hirdetés

Éveket nyerhetnek, ha másképp juttatják be a gyógyszert

Csupán a kemoterápia szervezetbe juttatásának módjával évekkel meg lehet hosszabbítani egyes petefészekrákban szenvedő nők életét - állítja egy tanulmány.

Amerikai kutatók felfedezték, hogy ha a kemoterápiás gyógyszereket közvetlenül injekcióval juttatják az alhasba, ahol a daganat kialakult, ahelyett, hogy intravénásan adnák be, a petefészekrákos nők felének életkilátása átlagosan három évvel nőhet.

Amennyiben az amerikai kutatóknak nagyobb szabású tanulmányokban is sikerül bizonyítaniuk az állítást, az komoly előrelépést jelenthet a petefészekrák kezelésében - ismertette a The Daily Telegraph online kiadása.

Mivel nehéz felismerni a tüneteket, az orvosok általában későn diagnosztizálják a petefészekrákot. Az esetek harmadában már csak akkor derül ki, amikor a beteg súlyos állapotban van. Egy petefészekrákkal foglalkozó brit közhasznú szervezet, a Target Ovarian Cancer szerint az elmúlt húsz évben nem született áttörés a betegek életét meghosszabbító kezelés terén, ezért különösen ígéretesnek tartják a tanulmányban bemutatott új eljárást.

A Pittsburghi Egyetem tudósai négyszáz beteg túlélési arányait dolgozták fel. A páciensek fele intravénásan kapta a kemoterápiát, a másik csoportnál az alhasba adott injekcióval végezték a kezelést. Azok a nők, akiknek a daganata normális vagy magas szinten tartalmazott egy speciális fehérjét, a BRCA1-et az azonos nevű gén jelenlétéből kifolyólag, az injekcióban beadott kemoterápiának köszönhetően egy kicsit tovább éltek: az átlagos 50 hónap helyett 58 hónapig. Ez a különbség azonban statisztikailag nem tekinthető hitelesnek. Ugyanakkor azoknál, akiknél alacsony BRCA1 protein szintet mértek a gén hiánya miatt, jelentősen - és statisztikailag is igazolhatóan - meghosszabbította az élettartamot az injekciós eljárás. Ebben a csoportban az intravénás eljárás négy évvel hosszabbította meg a betegek életét, míg az injekciós átlagosan hét évvel.

Nagy-Britanniában eddig nem vizsgálták a petefészekrákos páciensek BRCA1-szintjét. A kutatók szerint a British Journal of Cancer című szaklapban megjelent tanulmány is gazdagítja a speciális fehérje tesztelését támogató szakirodalmat.

Thomas Krivak, a kutatás vezetője kiemelte, hogy ez a rendkívül egyszerű változtatás a kemoterápia szervezetbe juttatásának módszerében sok beteg kilátásait képes javítani. Mint magyarázta: az injekció egyenesen a rákos sejtekbe juttatja a kemoterápiát, méghozzá nagyobb koncentrációban, mint ahogy az intravénásan történne. Ez azt jelenti, hogy a kemoterápia hatékonyabban fejtheti ki a hatását.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

A Magyar Tudományos Akadémia székháza ad otthont Budapesten a 2022-es Sclerosis Multiplex Világnapnak május 28-án.

Hiába kérte többek között a Magyar Orvosi Kamara is, hogy külön egészségügyi minisztérium feleljen a jövőben az egészségügyet érintő döntésekért, ez a jelek szerint nem fog megvalósulni.