hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

A nagyobb súly és testmagasság növeli a petefészekrák kockázatát

A nagyobb testsúly növeli a petefészekrák előfordulásának valószínűségét, és a magasabb nőknek is némiképp nagyobb a kockázatuk – állapították meg tanulmányukban brit kutatók.

A PLoS Medicine című nyílt hozzáférésű tudományos portálon közzétett metaelemzésben 14 országban készült 47 tanulmány adatait tekintették át, amelyekbe összesen 105 ezer nőt vontak be. Közülük 25 ezer nőnek volt petefészekrákja, 80 ezernek nem.

Mint Valerie Beral kutatásvezető, az Oxfordi Egyetem járványtani szakembere hangsúlyozta, a világ különböző részeiről származó bizonyítékok összegzésével világossá vált, hogy a magasság is a kockázati tényezők között van. Egyértelmű volt az összefüggés a túlsúllyal is – tette hozzá a BBC hírportáljának válaszolva a kutató. Több daganattípusnál kimutatták már az összefüggést a túlsúly és a rák megjelenésének kockázata között, a szakember szerint a petefészek tumora is ezek közé tartozik.

A magasságot tekintve egy 152 centiméteres nő egész életre kiterjedő kockázata 16 ezrelék, míg 168 centiméteres magasság esetében 20 ezrelék. Bár a kettő közti különbség jelentősnek tűnik, a kockázat abszolút értéke mindkettőnél alacsony.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink