hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Olcsó szert találtak a petefészekrák ellen

Egyes fájdalomcsillapítók rendszeres szedése csökkenti a magas halálozási arányú petefészekrák kockázatát - írja dán kutatókra hivatkozva az MTI.

A követéses vizsgálat eredménye szerint a heti legalább kétszeri, minimum egy hónapon át tartó aszpirinszedés 40 százalékkal csökkentette a petefészekrák kialakulásának valószínűségét. Másfajta, nem-szteroid gyulladáscsökkentők - például az acetaminofen, az ibuprofen vagy a naproxen - esetében a kockázatmérséklő hatás szerényebbnek, 28 százaléknak bizonyult.

A tanulmány szerzői hangsúlyozták, hogy megállapításuk nem ok-okozati kapcsolatot, hanem összefüggést tárt fel a gyulladáscsökkentők szedése és petefészekrák kockázatának változása között.

A petefészekrák hatékony, korai szűrésére jelenleg nincs módszer, a betegséget legtöbbször túl későn vagy véletlenszerűen fedezik fel, ezért halálozási aránya meglehetősen magas. Szükség lenne ezért megelőző stratégiára, azonban a mostani eredmény sem annyira egyértelmű, hogy emiatt az aszpirin folyamatos szedését javasolják a nőknek - idézte Noah Kauff onkológiai szakértőt, a New York-i Memorial Sloan-Kettering Rákközpont kutatóját a LiveScience című ismeretterjesztő portál.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink