hirdetés
hirdetés
2020. február. 18., kedd - Bernadett.
hirdetés

Törvény készül a végső stádiumban lévő betegek jogairól Olaszországban

Európa és az eutanázia

A végső stádiumban lévő betegek jogait tisztázó törvény kidolgozására készül a római kormány, miután a minap meghalt Eluana Englaro kapcsán szenvedélyes társadalmi vita bontakozott ki az eutanázia engedélyezéséről Olaszországban.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

A jogi és politikai vita középpontjában az 1992-es autóbalesete óta kómában fekvő Eluana Englaro ügye állt, akinek vegetatív állapotát az orvosok már tíz éve visszafordíthatatlannak nyilvánították, és mesterséges életben tartását családja kérésére múlt péntektől egy udinei klinikán megszüntették.
A beteg halálát hétfő este jelentette be az egészségügyi miniszter a szenátusban, amely épp azért ült össze, hogy megvitassa a kormány törvénytervezetét a mesterséges táplálás leállításának megtiltásáról.
A kormány nevében Maurizio Sacconi egészségügyi miniszter a halálhír után bejelentette, hogy visszavonják a gyorsított eljárásban benyújtott javaslatot, és a lehető leggyorsabban kidolgoznak egy alaposabb törvénytervezetet a végső stádiumban lévő betegek jogairól. Eluana halála nem teremthet olyan precedenst, amely utat nyit az eutanázia előtt Olaszországban - hangsúlyozta a miniszter.
Sajnos megakadályozták, hogy a kormány megmentsen egy életet - így kommentálta kedden a konzervatívok táborához tartozó Silvio Berlusconi olasz kormányfő a történteket. A miniszterelnök "mélységes gyászának" adott hangot, hogy "nem sikerült időben érkezniük". Berlusconi szerint az Eluana halálát megakadályozására szánt kormányrendelet - amelynek aláírását Giorgio Napolitano államfő megtagadta - "a politika játékszerévé vált", holott "erkölcsi elveken alapult". A beteg halála miatt Berlusconi ezzel közvetve az elnökre hárította a felelősséget, aki pénteken arra hivatkozva nem volt hajlandó aláírni a jobboldali parlamenti képviselők és politikai személyiségek nyomására született kormányrendeletet, hogy az ellentétben áll a család kérelmének helyt adó legfelsőbb bírósági határozattal. A kormány ezután döntött a törvényjavaslat előterjesztéséről, de a bírósági döntés megtorpedózására hivatott tervét már nem tudta megvalósítani.
Angelo Bagnasco bíboros, a befolyásos olasz püspöki konferencia elnöke kedden úgy nyilatkozott, hogy "méltányos törvényre van szükség, amely társadalmunk és civilizációnk javát szolgálja". A kegyes halál kérdésében a jobboldali olasz kormány a Vatikán teljes támogatását is maga mögött tudhatja. XVI. Benedek pápa legutóbb február elsején emelte fel szavát az eutanázia ellen, mondván: a legszelídebb halál is "hamis megoldása a szenvedés drámájának, és emberhez méltatlan".

Olaszországban jelenleg nem engedélyezett a kegyes halál. A betegek elutasíthatják a kezelést, de nincs olyan törvény, amely lehetővé teszi számukra, hogy utasításokat adjanak kezelésükre vonatkozóan, ha magatehetetlenekké válnak. A mostani ügyben a legfelsőbb bíróság a milánói fellebbviteli bírósággal értett egyet, amely az apa vallomása alapján bizonyítottnak tekintette, hogy maga Eluana, amikor még tudatánál volt, kifejezésre juttatta akaratát: inkább meghal, semhogy mesterségesen életben tartsák, miközben ő nem képes érzékelni a külvilágot.

Eutanázia Európában

Hollandia a világ első országaként engedélyezte egy 2002-es törvényben a kegyes halál alkalmazását, de aprólékosan előírja, hogy milyen esetekben és hogyan segítheti halálba az orvos a gyógyíthatatlan, szenvedő beteget.

Belgium 2002 szeptemberében követte Hollandia példáját.

Luxemburgban most van folyamatban az erre vonatkozó törvény megalkotása. A luxemburgi törvényhozók 2008. december 18-án foglaltak állást az eutanázia legalizálása mellett. Olyan esetekben engedélyeznék, amikor nincs remény a nagykorú beteg életének megmentésére. Kiskorúakon továbbra is mindenképpen tilos lenne alkalmazni. Henrik nagyherceg ellenzi a törvény életbe léptetését, ezért előbb érvénybe kell lépnie egy másik törvénynek, amely szűkíti az uralkodó herceg jogkörét.


Több európai országban tilos ugyan az eutanázia, de elfogadnak olyan közvetett módszereket, amelyek megrövidíthetik a menthetetlen beteg szenvedéseit. Olaszországban például alkotmányban rögzített joga a betegnek visszautasítani az orvosi kezelést. Franciaországban egy 2005-ös törvény biztosítja a kezelés elhagyásának jogát, de nem engedélyezi az aktív eutanáziát. Spanyolországban is tilos az eutanázia, de a gyógyíthatatlan beteg ott is elutasíthatja az orvosi kezelést, csakúgy mint Magyarországon vagy Csehországban. A madridi kormány foglalkozott ugyan egy olyan törvény tervezetével, amely megengedte volna, hogy az orvos segítséget nyújtson a páciens öngyilkosságához, de utóbb meggondolta magát, és jelezte januárban, hogy ebben a törvényhozási ciklusban már nem terjeszt a parlament elé erre vonatkozó törvénytervezetet.
Nagy-Britanniában egy 2002-es törvény engedélyezi az orvosi kezelés megszakítását bizonyos jól körülírt esetekben. Németországban elfogadja a törvény a passzív eutanáziát: például lekapcsolható a beteg egy alapvető életfunkciókat fenntartó gépről, ha a páciens egyértelműen beleegyezett. Nagyjából ugyanez a helyzet Ausztriában is. Norvégiában az orvos dönthet úgy, hogy nem kezeli páciensét, ha maga a haldokló beteg kéri ezt, vagy hozzátartozói, amikor a beteg már nem képes kommunikálni.
A Svájcban honos jogi szabályozás átmenet a passzív és az aktív eutanázia között: az orvos közvetlenül nem idézheti elő a menthetetlen beteg halálát, de kezébe adhat halálos dózisú gyógyszert, amelyet a páciens, ha véget akar vetni kínjainak, bevehet saját döntése szerint. Svédországban is segítheti az orvos a szenvedő menthetetlen beteget öngyilkosság elkövetésében.
Portugáliában mind az eutanázia, mind pedig az öngyilkossághoz nyújtott orvosi segítség az emberölés minősített esetének számít. A januárban elfogadott új orvosetikai szabályzat szerint azonban megszakítható "a rendkívüli életfenntartó eszközök használata", ha a beteg visszafordíthatatlan kómába került, vagy tudatánál van, és maga kér ilyen intézkedést. Ilyen esetekben sem szabad azonban megszüntetni a szervezet vízzel és tápanyaggal való ellátását.
Görögországban, Romániában, Boszniában, Horvátországban és Szerbiában egyértelműen tiltják és emberölésként kezelik a törvények az aktív és a passzív eutanáziát egyaránt. Lengyelországban hasonlóképpen, de ott az eutanázia ügyében eljáró bíróság - saját mérlegelése alapján - "kivételes esetekben" enyhítheti a törvényben megállapított büntetési tételeket, sőt egyes esetekben el is tekinthet a büntetés kiszabásától.
MTI/medicalonline.hu

 

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink