hirdetés
hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Meghalt Eluana Englaro

Újrakezdődnek az eutanázia-viták azt követően, hogy meghalt az a 17 éve kómában fekvő olasz nő, akinek hosszas jogi huzavona után a múlt pénteken állították le a mesterséges táplálását.

Mesterséges életben tartása belpolitikai vitákat váltott ki Olaszországban. Eluana Englaro Englaro halálát Maurizio Sacconi egészségügyi miniszter jelentette be hétfőn este a szenátorok előtt. A szenátus épp azért ült össze, hogy megvitassa a kormány törvénytervezetét, amely megtiltaná a mesterséges táplálás leállítását. A szenátorok egyperces néma tiszteletadással reagáltak a bejelentésre.

Eluana 1992-ben, 21 évesen került kómába autóbaleset miatt. Édesapja tavaly novemberben nyerte meg azt a pert, amelyet azért indított, hogy hagyják meghalni lányát. Az olasz legfelsőbb bíróság szerint a lány korábban tett olyan kijelentést, hogy inkább meghalna, mintsem mesterségesen életben tartsák, és hogy az orvosok leállíthatják táplálását.

A nőt múlt héten egy olyan magánklinikára szállították, ahol az orvosok beleegyeztek az Eluanát életben tartó berendezések kikapcsolásába. A kormány viszont rendeletben mondta ki, hogy egy beteg táplálását "semmilyen körülmények között nem szabad beszüntetni", de a kormányrendeletet nem írta alá Georgio Napolitano államfő, így az nem emelkedett jogerőre.

Olaszországban tilos az eutanázia, de a betegeknek joguk van visszautasítani a kezelést. A törvény ugyanakkor nem fogalmaz világosan azzal kapcsolatban, hogy akkor is visszautasíthatja-e a beteg a kezelést, ha az a halálához vezet.

Englaro ügye a pápa figyelmét is felkeltette, XVI. Benedek február 2-án a szenvedésre adott hamis válasznak nevezte a bíróság novemberi döntését. A katolikus egyház az eutanázia elleni küzdelem jelképévé emelte az esetet. "Az élet szent... A mesterséges táplálás leállítása egyenlő a gyilkossággal" - állt egy vatikáni nyilatkozatban. A Vatikán egészségügyi minisztere, Javier Lozano Barragan hétfőn, a nő halála után úgy nyilatkozott: "Isten bocsásson meg azoknak, akik miatt Eluana meghalt".

Magyar Rádió / medicalonline.hu

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés