hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Érzékenyebbek a nők a tau-protein akkumulációra

Egy amerikai vizsgálat eredményei szerint azonos kiindulási feltételek mellett a nők érzékenyebbek az Alzheimer-kór egyik fő jellegzetességének számító tau-fehérje akkumulációra, mint a férfiak.

A Washington University Mallinckrodt Intézetének kutatói a 2019 Annual Meeting of the Society of Nuclear Medicine and Molecular Imaging (SNMMI) konferencián számoltak be vizsgálatuk eredményéről, miszerint a biológiai nem fontos meghatározó tényezője az Alzheimer-kór súlyosságának.

Az Alzheimer-kór egy progresszív neurológiai betegség, melyben az Egyesült Államokban becslések szerint jelenleg 5 millióan szenvednek, ám előrejelzések szerint 2050-re már 14 millió beteget fognak nyilvántartani. A Mallinckrodt Radiológiai Intézetben végzett vizsgálat arra kereste a választ, hogy van-e nemek szerinti különbség a betegség súlyosságában azonos genetikai kiindulási feltételek mellett. A keresztmetszeti vizsgálat során pozitron-emissziós tomográffal (PET-scan) készítettek felvételeket olyan 77 éves betegeken, akiknél már enyhe kognitív károsodás (MCI, mild cognitive impairment) volt megfigyelhető, és akik hordozták az apolipoprotein epszilon-4 allélt (ApoE ε4), mely az Alzheimer-kór kialakulásának legerősebb genetikai kockázati tényezője.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A kutatók a PET-vizsgálatokat az agy különböző részein (entorhinalis kéreg, amygdala, gyrus parahippocampalis, gyrus cinguli) végezték, és az eredmények szerint női betegeknél sokkal jelentősebb tau-depozíciót érzékeltek ezekben a régiókban. A vizsgálatot egészséges, azaz MCI-vel nem diagnosztizált alanyokon is elvégezték, ahol viszont azt az eredményt kapták, hogy a nem egyáltalán nem befolyásolta a tau-akkumulációt. A vizsgálat eredményei igen jelentősek lehetnek egyes klinikai vizsgálatok esetében, ahol például az anti-tau antitestek adagolásánál ezt követően a nemek közötti különbséget is figyelembe kell majd venni, valamint fontos adatokat szolgáltat a nemspecifikus tau-célpontú és ApoE-célpontú gyógyszerfejlesztésekhez.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink