hirdetés
2022. július. 03., vasárnap - Kornél, Soma.
hirdetés

Érdemes az egészségipart fejleszteni (Bővítve!)

Az egészségipar fejlesztése meghatározó jelentőségű a versenyképesség és a nemzetgazdaság teljesítménye szempontjából, az egészségi állapot javulása 30-40 százalékkal is hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez – hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára pénteken Budapesten a Magyar Tudományos Akadémián (MTA).

Hornung Ágnes a 100 éves magyar kórház- és orvostechnikai ipar című konferencia résztvevőit köszöntő felszólalásában kiemelte: a kormány 2016-ban fogadta el a hazai ipar fejlesztéséről szóló Irinyi Tervet, ebben hét stratégiai ágazatot jelölt ki és ezek egyike az egészséggazdaság. Magyarország tradicionális hagyományai és az eddig elvégzett fejlesztések is azt mutatják, hogy hazánkban érdemes kiemelten foglalkozni a területtel.

A magyar kórház- és orvostechnikai ipar az egyik kiemelkedően sikeres ágazat, amely az idén ünnepli centenáriumát. Van lehetőség a fejlődésre ezen a területen, amit az is mutat – hívta fel a figyelmet az államtitkár –, hogy a globális orvostechnikai ipar a leggyorsabban növekvő ágazatok egyike, a legtöbb fejlett országban ma a GDP több mint 10 százalékát adja. Aláhúzta: az orvostechnikai ipar nemzetgazdasághoz adott értékének fejlődési üteme hasonló a járműgyártás fejlődési üteméhez, és az egyik legmeghatározóbb iparág hazánkban. Az ágazat kiemelt jelentőséggel bír a kormányzat jövőt építő programjában, a kutatás-fejlesztési és innovációs célkitűzéseinek megvalósításában, új szabadalmak Magyarországon tartásában. Ezért a terv nem kisebb célkitűzés, mint az, hogy Magyarország Európa orvostechnikai nagyhatalmává váljon és a 16 kelet-közép-európai országban vezető szerepet töltsön be ezen a területen.

Mint emlékeztetett: a magyar orvostechnikai ipar élen jár az innovációban. Jelentős szakmai-műszaki értékeket hoztak létre a magyar vállalkozások. Jelzik ezt a szektor vállalatainak innovációs díjai is. 2016-ban az Innovációs Nagydíjat és a Nemzetgazdasági Minisztérium ipari innovációs díját is orvostechnikai cég nyerte el. Emellett több, összességében milliárdos nagyságrendű kutatási projekt kezdődött a "homecare" eszközkategóriában is, a kis és közepes vállalkozások, valamint multinacionális cégek együttműködésével. Példaként hozta, hogy egyedülálló megoldások születtek a nagy értékű digitális képalkotó technika területén. Létezik olyan hazai fejlesztésű mobil EKG készülék, mely képes előre jelezni a stroke és a szívmegállás kockázatát és ezzel ezrek életét mentheti meg.

A szakmai képviseletek és a kormány között egyetértés van abban, hogy a cél Magyarország orvostechnikai exportjának növelése 30 százalékkal. A Magyarországon működő orvostechnikai cégek termékeiket az összes kontinensre sikeresen exportálják. Százötvennél is több exportőrt tartanak nyilván, és a magyar orvosi műszerek minden földrészen megtalálhatók, beleértve az Antarktiszt is, mondta az államtitkár. Hornung Ágnes mindehhez még hozzáfűzte: az orvostechnikai iparág előnye az is, hogy válságálló képessége kivételes, hiszen sajátosságainál fogva az ágazat kevéssé érzékeny a gazdasági visszaesésekre. Továbbá a hazai foglalkoztatásban betöltött szerepe sem elhanyagolható az ágazatnak, a statisztika adatai szerint 12 300 főt közvetlenül, míg további 30 ezer főt közvetetten foglalkoztat az iparág.

Steiner Arnold, a MediKlaszter elnöke, a Medicor Elektronika Zrt. elnök-vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: Magyarországon az orvosi műszergyártás iparszerűen 1918-ban indult el. Mára az iparág egy tradicionális, ugyanakkor a hightech területen is otthonosan tevékenykedő ágazattá vált hazánkban. Az iparág teljesítménye a közép-európai térségben kiemelkedő. Az iparágban vannak magyar és külföldi cégek egyaránt, összesen mintegy 1200 olyan cég van Magyarországon, amelynek a tevékenységi körében szerepel az orvostechnikai eszközök gyártása, vagy forgalmazása. A cégek árbevétele évente összesen 300-400 milliárd forintot tesz ki. Az árbevétel több mint 50 százaléka exportból származik, de ez cégenként eltérő. A MediKlaszter tagvállalatai orvostechnikai berendezések fejlesztésével, gyártásával, forgalmazásával és támogatásával foglalkoznak.

(forrás: MTI)
hirdetés
hirdetés

Könyveink